Megaoperatie: Boskalis-transportschip tilt enorm cruiseschip uit de oceaan

Een enorm schip van Boskalis schiet een van de grootste cruiseschepen ter wereld te hulp door het volgende week uit het water te tillen. Dat is de korte samenvatting van de mega-operatie waarop Boskalis zich aan het voorbereiden is. "Wij zijn nu de ANWB op zee."
Het meer dan 300 meter lange cruiseschip Carnival Vista dat 4000 passagiers kan vervoeren heeft technische problemen. De lagers van de azipods, de roerpropellors die onder het schip hangen, moeten met spoed worden vervangen. Als dat niet op tijd lukt, kan een cruise die eind juli van de Bahama's moet vertrekken niet doorgaan.
Droogdok gezonken
Maar cruiseschepen waar reparaties moeten worden uitgevoerd hebben nu een probleem. Bij het enige droogdok in de regio dat groot genoeg is, in Freeport, is een ongeluk met een kraan geweest. Daardoor kan het dok niet meer gebruikt worden.
Schepen kunnen makkelijk gerepareerd worden in een droogdok: ze varen erin waarna het water eruit wordt gepompt zodat monteurs makkelijk bij de onderkant kunnen. De meeste reguliere dokken zijn niet groot genoeg om cruiseschepen droog te leggen, waardoor sommige cruisetrips al zijn geannuleerd.

'We varen nu naar de Bahama's'
Boskalis heeft aangeboden Carnival te helpen en de eigenaren van het schip gingen daar graag op in. Dat doen ze komende week met de Boka Vanguard, een enorm transportschip van 275 meter. Dat schip kunnen ze deels laten zinken, waarna er een grote lading - zoals een cruiseschip - uit het water kan worden getild.
"We hebben contact gelegd met Carnival en gezegd: 'Wij zijn snel, we kunnen nu naar de Bahama's varen'", zegt Martijn Schuttevaer van Boskalis. De Vanguard komt net van een klus in Noorwegen en lag nu ten zuiden van Engeland.
Vanguard omlaag, cruiseschip erop
Schuttevaer vat de operatie samen. "Vrijdag 12 juli varen de Vanguard en de Vista buitengaats. Als het diep genoeg is laten we de Vanguard 10 meter in het water zakken en slepen we de Vista, die een diepgang van 8 meter heeft, gecontroleerd boven het dek. Vervolgens pompen we het water weer uit de Vanguard, komt het cruiseschip uit het water en kunnen we naar de werf varen."
Bij de werf ligt het cruiseschip dan droog in de Vanguard. Werkploegen kunnen aan de slag om de aandrijving te repareren. Als dat gelukt is, vaart de Vanguard weer uit om de Carnaval Vista terug in het water te laten. Kort daarna kunnen 4000 passagiers aan boord. Een forse operatie, die met precisie voorbereid is.

Geen krassen op cruiseschip
"Het is altijd tricky om twee bewegende elementen netjes in elkaar te schuiven", vertelt Pim Nelemans, die bij Boskalis verantwoordelijk is voor het transport van zware ladingen. "Zo'n cruiseschip kan je niet zomaar op het dek van de Vanguard leggen. Er komt hout onder zodat we het goed kunnen ondersteunen."
Wat belangrijk wordt is om de Vista precies op de juiste plek te krijgen. "Met grove lading, voor bijvoorbeeld olieproductie, zetten we een lik verf als markeerpunt en halen we het uit het water. Dit is een cruiseschip, er moeten geen krassen op komen. Het is nu echt centimeterwerk op volle zee", legt Nelemans uit.
"Nu hebben we 2,5 meter speling, maar eerder hadden we ook wel eens maar een halve meter."
2,5 meter speling
Het is een precies werkje. De totale ruimte tussen de torens van de Vanguard is 70 meter, het cruiseschip is 65 meter breed. Aan elke kant is er maar 2,5 meter speling.
Een uitdaging? "Valt op zich wel mee", zegt Nelemans nuchter. "We hebben al eens een drijvend olieproductieplatform meegenomen met maar een halve meter speling. Dat lukte ook goed."
Vanaf het moment dat de twee schepen op volle zee liggen duurt de hele zink-en-til-operatie 24 tot 36 uur, afhankelijk van de wind, golfslag en stroming. "De laatste meters gaan we echt nauwkeurig te werk. Het opdrijven gaat met decimeters per uur, maximaal een meter."
"Een taxichauffeur in Amsterdam parkeert ook makkelijk in. Da's oefening."
Parkeren in Amsterdam
"Kijk", vergelijkt Nelemans. "Het is eigenlijk hetzelfde als een bootje aanmeren in Amsterdam. Je trekt de boot recht en legt hem vast aan de kade."
Gevraagd of dit niet wat spannender is dan inparkeren in Amsterdam zegt Nelemans: "Ach, als je een taxichauffeur of schipper bent in Amsterdam parkeer je ook vrij makkelijk in. We hebben het vaker gedaan."
De operatie is onder hoge tijdsdruk gepland. Voor het transport van grote olieplatformen of andere schepen wordt soms bijna een half jaar ingeboekt. Dit moest in een paar weken georkestreerd worden.
"We houden van een uitdaging, worden blij van een deadline. Dit gaat snel, maar we zijn wel vrij comfortabel erbij. Alle check qua engineering en veiligheid kloppen"
"Normaal gaat een schip naar een droogdok toe, nu komt het droogdok naar het schip."
Militaire operatie
Begrijp het team van Boskalis niet verkeerd: het is geen alledaagse klus. "Het is wel echt een militaire operatie. Met de sleepbootbemanning erbij hebben we 60 tot 80 man aan het werk", zegt Nelemans.
"Er zijn extra mensen ingevlogen en de Vanguard heeft een crew van 23 mensen. Daarnaast zijn de mensen van de werf en het cruiseschip aan het werk. We moeten op tijd klaar zijn, anders gaat de vakantie van 4000 mensen niet door."
Voor Boskalis is de klus vooral interessant omdat ze nog nooit als drijvend droogdok voor een cruiseschip hebben gefungeerd. "We kunnen er naartoe varen. Dat is uniek, dat een droogdok naar het schip komt in plaats van andersom", zegt Schuttevaer. "We zijn de ANWB op zee", grapt Nelemans.
Bekijk de animatie van hoe de BOKA Vanguard die de Carnival Vista uit het water haalt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Serieuzer: "Dit gaat wel deuren openen", zegt Nelemans. "We laten nu zien dat dit kan, en dat zet mensen aan het denken. Da's het mooie van ons werk: je kan het direct zien. En het is toch een beetje Hollands glorie."
Snelle rekensom
Hollands glorie, maar een goedkope grap is het niet. "Als de Vanguard moet langskomen is dat natuurlijk duurder dan in een bestaand droogdok repareren. Maar als het alternatief is dat je een cruise voor 4000 mensen moet annuleren, is de rekensom snel gemaakt."
Een droogdok zoeken aan de Amerikaanse kust is lastig, omdat veel van die dokken vol liggen. Aan de Europese kust kan het mogelijk wel, maar dan is een schip twee weken aan het varen, moet het worden gerepareerd en dan moet het weer terug.
"Het is een beetje als met je auto. De apk kan je plannen. Heb je een spoedreparatie, dan moet je maar net geluk hebben dat je geholpen kan worden."
