Ondernemen

Te veel mannen bij startups, investeerders leggen vrouwenquotum op

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© GettyTe veel mannen bij startups, investeerders leggen vrouwenquotum op
RTL

Niet alleen bij de grote bedrijven staan weinig vrouwen aan de top. Ook bij startups is het een mannenwereld. Een groep Nederlandse investeerders hoopt dat te veranderen met een quotum: 35 procent van het management moet vrouw zijn en er moet vaker geld naar vrouwelijke ondernemers.

De investeerders, die samen fondsen van ruim 1 miljard euro vertegenwoordigen, nemen drie jaar de tijd om de doelen te realiseren, meldt het Financieele Dagblad vanmorgen.

Volgens Alexander Ribbink, partner bij Keen Venture Capital en een van de deelnemers, halen zowel de meeste bedrijven als investeerders die 35 procent bij lange na niet.

"We hebben nu doelen gesteld, omdat iedereen snapt dat diverse teams beter presteren", zegt hij tegen RTL Z. "Vanaf september hebben wij ook twee vrouwelijke investeerders." Het quotum geldt namelijk ook voor de fondsen zelf.

Geen sancties

Investeerders die meedoen zijn onder andere het private Inkef Capital, Endeit Capital en TIIN Capital. Ook publieke fondsen zoals Innovation Quarter en Liof stellen eisen. In totaal doen 25 fondsen mee aan het initiatief, dat FundRight heet. Het werd opgezet door ondernemersorganisatie TechLeap (voorheen StartupDelta).

Volgens voorman prins Constantijn van Oranje loopt Nederland achter op het gebied van diversiteit. Als het gaat om vrouwen, maar ook mensen met verschillende achtergronden. "Er zijn relatief veel blanke mannen in pak", zegt hij over de startupsector. TechLeap bracht de partijen samen om dat aan te pakken. "Het quotum is een streefgetal, er hangen geen sancties aan. We willen vooral meer vrouwen trekken."

Volgens Ribbink zijn de doelen ook te verenigen met de ambities om een winstgevend fonds te realiseren. Een goed team met alleen maar mannen krijgt heus nog wel een investering, zegt hij. Maar een team zal ook worden aangespoord om vrouwen aan te trekken. 

Gelijke kansen

Uiteindelijk ondernemen er simpelweg ook meer mannen dan vrouwen. Het quotum is gesteld op 35 procent, omdat ongeveer dat percentage van het mkb vrouw is. "Dit is een stukje van de puzzel om meer vrouwen over de streep te trekken om te gaan ondernemen, er moeten gelijke kansen zijn, want er zit overal talent", zegt Ribbink erover.

Over het feit dat bedrijven zoals HEMA, ING en Ahold te weinig vrouwen in de top hebben wordt al langere tijd geklaagd, maar ook bij de jongere generatie bedrijven is het een mannenwereld.

Deze 60 bedrijven hebben nog steeds (veel) te weinig vrouwen in de top
Lees ook

Deze 60 bedrijven hebben nog steeds (veel) te weinig vrouwen in de top

'Dit moet anders'

Ondernemers Janneke Niessen en Eva Mol concludeerden vorig jaar nog dat Nederlandse investeerders slechts 1,6 procent van hun geld investeren in startups die volledig door vrouwen worden geleid. Gemengde teams halen 6,8 procent van het geld op, de rest is voor mannen.

"Dankzij dit onderzoek hebben een aantal partijen de koppen bij elkaar gestoken en gezegd: dit moet anders", zegt Niessen in een reactie. Zij en Mol zijn ook betrokken bij FundRight. "Er zijn nu 25 fondsen die meedoen, maar dat moeten er meer worden."

Concreet betekent het onder meer dat alle deelnemende durfkapitalisten een clausule opnemen in hun overeenkomsten met startups waarin het quotum wordt gesteld. Ook moeten ze jaarlijks openheid geven over de stand van zaken.

Suffe sector

Het betekent ook dat de bedrijven waarin nu al geïnvesteerd is hun management in principe moeten aanpassen. Een van die bedrijven is softwarebedrijf EclecticIQ. De managers van het bedrijf zijn man. "25 procent van ons bedrijf is vrouw", zegt directeur Joep Gommers in een reactie.

Dat heeft volgens de oprichter alles te maken met de sector, het bedrijf is actief in cyber security. Meer vrouwen aan boord is een uitdaging, vertelt Gommers. "We zijn een van oorsprong wat suffe sector met veel techneuten, vaak mannen. Dat is wel een beetje aan het veranderen gelukkig."

Beste kandidaat

De ondernemer juicht het initiatief toe, maar is ook kritisch. "Uiteindelijk ga je voor de beste kandidaat, man of vrouw. In onze sector kan het nog jaren duren voordat ik kan putten uit een goede groep vrouwelijke managers. Als investeerders dit willen, laat hen dan ook helpen met het op de kaart zetten van werken in deze industrie. Alleen ga ik het niet redden."

Van Oranje noemt het een kip-eiprobleem. "Er zijn techsectoren met veel vrouwen en met weinig, maar als we er alleen maar over blijven praten verandert er weinig. Zie het quotum als een goede stok achter de deur."
 

Mannen hoeven niet op te schuiven

En dan zijn er ook nog de investeerders zelf. "0,2 procent van de Europese fondsmanagers is vrouw", zegt Tamara Obradov van Tablomonto. Zelf is ze daar een van. "We zijn al jaren bezig met het onderwerp. Ik denk dat een quotum goed is, want organisch lukt het niet om meer vrouwen aan de top te krijgen."

Volgens Obradov is het geen kwestie van niet willen. "Het gaat onbewust. Ook bij ons. Wil je meer vrouwen trekken, dan begin je vooraan. Pas je selectie erop aan. Vier mannelijke investeerders gaan echt geen geld steken in een lippenstiftenmerk, dat geef ik je op een briefje."

Mannelijke investeerders hoeven hun positie niet op te geven aan vrouwen, weet de investeerder. "Ze moeten die vrouwen alleen betrekken bij hun beslissing. Dan krijg je een veel diverser bedrijvenbestand."
 

Lees meer over
Prins ConstantijnStartup DeltaInvesteringenStartups