Duurzaam ondernemen én mooiere bloemen
Investeren in duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu; het levert ook wat op. In het geval van een kwekerij betekent het niet alleen lagere energiekosten, maar ook betere kwaliteit gerbera’s.
Dirk-Jan Oudijk nam samen met zijn broer Laurens de kwekerij Jac. Oudijk Gerbera's over van zijn vader. In vijftien jaar tijd hebben ze veel veranderd, vooral op het gebied van duurzaamheid. Zo vangen zij regenwater op en recyclen ze water dat de planten niet opnemen.
Dirk-Jan Oudijk: "Daardoor worden ook meststoffen hergebruikt en komt niets in het oppervlaktewater terecht. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen beperken we tot een minimum. We zetten liever biologische bestrijders in, bijvoorbeeld sluipwespen tegen de witte vlieg."
Enorme besparingen
"Gerbera’s kunnen bruine bloemblaadjes krijgen bij een te hoge luchtvochtigheid. In een traditionele kwekerij wordt dat voorkomen door de verwarming aan te zetten en de ramen open te houden. We hebben met hulp van Wageningen University onderzoek gedaan naar luchtontvochtigers. We hebben de proef uitgevoerd op een van onze acht afdelingen. En die sloeg aan.
Inmiddels zijn vier afdelingen van luchtontvochtigers voorzien. De verwarming kan nu uit en de ramen blijven dicht. Dat bespaart enorm veel gas en CO2. Ook hebben onze gerbera’s sindsdien geen last meer van bruine blaadjes, waardoor onze uitval met 1 tot 2 procent is afgenomen.
Dankzij de luchtontvochtigers kunnen onze dubbele schermdoeken ook dicht blijven. In de zomer houden die de zon tegen, in de winter de warmte binnen. Door die gesloten te houden, besparen we tot 75 procent aan energie. De terugverdientijd van de investering, die we uit eigen inkomsten hebben kunnen betalen, is drie tot vier jaar. Over een aantal jaar levert dat dus winst op."
Restwarmte uit Rotterdamse haven
Als volgende stap wil Oudijk graag de kassen verwarmen met restwarmte. "In Leiden wordt de stadsverwarmingscentrale de komende jaren uit gefaseerd. Een van de mogelijk oplossingen is om de restwarmte uit de Rotterdamse haven naar Leiden te brengen. Nu wordt de restwarmte van de afvalverbranding nog in zee geloosd.
Die leiding naar Leiden komt vlak langs de kassen van vijftig kwekerijen, die graag aangesloten willen worden. Als wij gebruik kunnen maken van deze restwarmte, kunnen we ons gasverbruik waarschijnlijk met 50 procent verminderen. Maar het is helaas nog erg onzeker of de leiding er komt."
Schaars personeel
"Onze grootste uitdaging is het vinden van voldoende medewerkers, zowel vakmensen als productiepersoneel. Het belemmert de groei van ons bedrijf. We zijn nog jong, dus we willen de komende twintig jaar niet achteroverleunen. We hebben de ambitie om ons bedrijf verder te ontwikkelen.
De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid. Nu is het van belang de organisatie op orde te krijgen. We hebben zeventig man op de loonlijst, maar van sommige medewerkers zouden we meer loyaliteit of vakkennis verwachten. Het is lastig om goed opgeleid personeel te krijgen.
Daarnaast maken we veel gebruik van arbeidsmigranten. We zien dat goede Poolse werknemers vaak voldoende werk in eigen land krijgen. Daarom moeten we het eigenlijk verderop zoeken, bijvoorbeeld in Roemenië en Oekraïne. Het probleem is dat mensen uit Oekraïne hier niet mogen werken en dat Roemenen vaak geen Engels spreken. We hebben best een ingewikkeld bedrijf, waardoor het spreken van Engels of Nederlands wel noodzakelijk is."
Dirk-Jan Oudijk
Mede-eigenaar Jac. Oudijk Gerbera’s
Deed de middelbare tuinbouwschool in Houten
Levensmotto: 'Het leven wordt niet gemaakt; het leven maak je zelf'
Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.
Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together.