Steeds meer speelgoedwinkels sluiten, maar deze ondernemers blijven erin geloven

Het aantal speelgoedwinkels daalt in rap tempo: in het afgelopen jaar sloten er weer 165 hun duren. De reden? De klant koopt zijn speelgoed liever online. En tegen het gemak en de lage prijzen van het internet is voor winkeliers amper op te boksen. Maar tegen de stroom in blijven deze ondernemers toch geloven in hun speelgoedwinkel.
'Wij hebben je nodig'
Begin dit jaar ging Intertoys failliet, en begin oktober was er de noodkreet van speelgoedwinkel Knutsel Frustel aan het Hoofddorpplein in Amsterdam. Eigenaresse Isis Goldstein heeft de ruiten afgeplakt met rood papier. "WIJ HEBBEN JE NODIG!" Staat er met koeienletters. En daaronder: "Wil je dat Knutsel Frutsel blijft bestaan? Kom. Binnen. Kijk. Vraag. En Koop. Hier!"
Barre tijden in speelgoedland
Volgens Goldstein zijn het barre tijden in speelgoedland. En het wrange is nog wel dat de winkel afgelopen jaar nog is verkozen tot winkel van het jaar.
"Maar het is niet genoeg. We hebben het zwaar, het aantal klanten daalt, de omzet daalt, daardoor komen er minder klanten en dan is de vicieuze cirkel en de negatieve spiraal rond", schrijft de eigenaresse op haar Facebookpagina.

Nieuwe formule
Maar terwijl de éne winkel omvalt, ruikt de ander juist zijn kans. Want even verderop in Purmerend opende begin deze maand speelgoedwinkel Jase & Joy. Het is een initiatief van zeven ex-Intertoysfranchisers, die besloten voor zichzelf te beginnen.
Maar waarom nu? "We waren toe aan iets nieuws," zegt Barend Cruijff, eigenaar van de winkel. "Intertoys ging failliet, en zou worden opgekocht door een investeringsmaatschappij. Maar wij wilden onze eigen weg gaan. Onze eigen producten inkopen, en daar zijn we nu mee bezig."

Beleving is het toverwoord
Terwijl er steeds meer speelgoedwinkels uit het straatbeeld verdwijnen, is Cruijff optimistisch. Want sinds de breuk met Intertoys gaat het een stuk beter.
"Ik denk dat er genoeg ruimte is om lokaal je speelgoedwinkel te blijven voeren. We zetten in op beleving, want dat is het toverwoord. We zullen de winkel aanpassen, waardoor kinderen straks meer dingen uittesten. Een knikkerbaan bijvoorbeeld, en een Playmobil tafel", aldus Cruijff.

Omzetdaling
De cijfers laten een andere trend zien: er was een omzetdaling van 16,6 procent bij speelgoedwinkels ten opzichte van dezelfde periode uit 2018. En dertig procent van de uitgaven aan speelgoed gaat inmiddels via internet.
Goldstein van de Knutsel Frutsel is in ieder geval blij: haar noodkreet heeft gewerkt. Was haar omzet in het eerste kwartaal van 2019 met 12,5 procent gedaald, is hij na de oproep met 30 procent gestegen. "Er zijn veel meer klanten. Maar het is afwachten of dat aanhoudt."