Windparken profiteren van steeds hardere wind
Het waait de laatste tien jaar steeds harder en dat is kassa voor windparken. De sterke stijging van windsnelheden zorgt voor een veel betere stroomopwekking door windmolens, blijkt uit Amerikaans en Brits onderzoek.
Sinds 2010 is het tussen de Poolcirkel en de Kreeftskeerkring 7 procent harder gaan waaien, zo concludeerden onderzoekers van de universiteiten uit Princeton en Cardiff die data verzamelden bij 1400 weerstations. Sinds de jaren tachtig was het daar minder gaan waaien maar die trend is dus sinds tien jaar gekeerd.
De onderzoekers wisten met statistische methoden de link te leggen tussen trillingen in de atmosfeer boven oceanen en de windsnelheden. In 2017 was er al 17 procent meer wind dan in 2010. Voor 2024 loopt die toename op tot 37 procent in vergelijking tot 2010.
Straks weer afname
De onderzoekers denken echter ook dat na de toename voor de komende jaren er daarna weer een afname van de windsnelheden zal komen. Met een maximale levensduur van 20 jaar voor windmolens kan kennis van de windsnelheden op de verschillende locaties belangrijk zijn bij het slim realiseren van de windparken.
Wetenschappers weten niet zeker waardoor de wind toeneemt. Een theorie noemt als oorzaak dat onder meer verstedelijking. Maar het feit dat de aarde daardoor ruwer van oppervlakte wordt, wordt niet als voldoende gezien om de windtoename te verklaren.
De snelheid van de toename van de wind is opvallend. Die is drie keer hoger dan de snelheid waarmee de wind afname in de jaren voor 2010.
Windenergiebedrijf Innogy, onderdeel van RWE, zegt in een reactie zich nog niet rijk te rekenen vanwege het onderzoek. "Op land is het in Nederland juist minder hard gaan waaien de laatste jaren. Kijk maar naar buiten; er hangen nog veel blaadjes aan de bomen terwijl we al ver in november zijn." Maar de woordvoerder erkent dat het op de zee en de oceaan wel harder waait. "We kijken dan ook naar drijvende platforms voor windmolens die verder de zee op kunnen."