Business

Nieuwe financieel directeur moet Tony's Chocolonely op orde krijgen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Tony's ChocolonelyNieuwe financieel directeur moet Tony's Chocolonely op orde krijgen
RTL

Met Derk Jan Terhorst heeft Tony's Chocolonely een gedroomde kandidaat voor de post van financieel directeur binnengehaald. De 48-jarige Terhorst moet de financiën van de chocolademaker op orde krijgen.

Vorige week bleek dat financieel directeur Freek Wessels na ruim zes jaar is opgestapt bij het bedrijf dat streeft naar 100 procent slaafvrije chocolade, maar zijn eigen financiële doelstellingen twee jaar achtereen miste.

Volgens het jaarverslag is Wessels vertrokken omdat Tony's Chocolonely in een nieuwe fase zit. Na de verovering van Nederland richt de onderneming zich nu op internationale groei en het vinden van een kapitaalkrachtige investeerder.

Studiegenoten

Terhorst, die de taken van Wessels overneemt, studeerde begin jaren negentig aan de Rijksuniversiteit Groningen. Directeur-grootaandeelhouder Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely studeerde daar ook. Hoewel Terhorst drie jaar ouder is, blijken beide mannen elkaar toch al uit die tijd te kennen.

"Zij hebben sindsdien regelmatig contact gehouden, en nu bleek de tijd rijp om samen te ondernemen", zegt woordvoerster Angela Ursem van Tony's.

Staat van dienst

Terhorst heeft een flinke staat van dienst, vooral bij supermarktgigant Ahold. Zo was hij in 2004 interim financieel directeur van Disco Supermercados, de Argentijnse dochter die Ahold dat jaar na een eerder boekhoudschandaal verkocht. Geen eenvoudige klus.

Daarna keerde Terhorst terug naar Nederland, waar hij vijf jaar financieel directeur was van Aholds slijterijketen Gall & Gall. 

Oost-Europa en VS

Vervolgens vertrok hij weer naar het buitenland, waar zijn ster verder steeg. Tussen 2009 en 2014 was hij financieel directeur van de Oost-Europese activiteiten van Ahold. Destijds woonde hij met zijn vrouw en kinderen in Praag.

Ruim vijf jaar geleden vertrok Terhorst naar de VS, waar hij opklom tot financieel directeur van Ahold-dochter Stop & Shop, die niet minder dan 415 supermarkten telt.

De jaren in het buitenland waren mooi, maar ongetwijfeld soms ook pittig. Zijn vrouw, die werkt als coach, zegt op Linkedin dat zij het 'een genoegen vindt om na tien jaar buitenland weer in Nederland te wonen en werken.'

Gedroomde kandidaat

Gezien zijn cv en zijn vertrouwensband met Beltman is Terhorst een gedroomde kandidaat voor Tony's Chocolonely. In de eerste plaats weet hij dankzij zijn jarenlange ervaring bij Ahold precies wat supermarkten, als de belangrijkste afnemers van Tony's-repen, willen.

Zijn vijf jaar in de VS komen ook van pas. Het Nederlandse chocobedrijf heeft Amerika immers bovenaan de lijst van buitenlandse groeimarkten staan. Afgelopen boekjaar verkocht Tony’s al voor 5,6 miljoen euro aan repen in de VS, onder meer aan de Amerikaanse supermarkten van Terhorsts vroegere werkgever Ahold.

Grote chocoladebedrijven

Woordvoerster Ursem bevestigt dat Terhorsts ervaring in de VS voor Tony's van groot belang is.

"Onze groei moet voor een belangrijk deel uit Amerika komen. Bovendien zitten daar de grote chocoladebedrijven, waarbij we in de buurt willen zitten. Dat vergroot de kans om samen onze missie om slavernij en kinderarbeid uit de sector te bannen te realiseren."

Chocoladefabriek

Bovendien hield Terhorst zich in het verleden ook met vastgoed bezig. Zo begeleidde hij in 2005 de verhuizing van Aholds hoofdkantoor van Zaandam naar Amsterdam en was hij bestuurder van een Oost-Europese vastgoeddochter van Ahold.

Ook die ervaring komt vast van pas, gezien de buitengewoon ambitieuze plannen van Tony's voor de opening van een chocoladefabriek met pretpark in Zaanstad. Als het bedrijf daarvoor geen mede-investeerders vindt, kunnen die plannen niet doorgaan.

Gemiste doelstellingen

Maar het belangrijkste is toch wel zijn lange ervaring als financieel directeur. Die kan Tony's Chocolonely wel gebruiken, na twee jaar waarin het bedrijf zijn financiële doelen miste.

In het gebroken boekjaar 2017-'18 wist het bedrijf nog wel een gezonde winst van 2,5 miljoen te boeken, maar bleef de omzet achter bij de doelstelling en daalde de nettomarge.

Kosten hoger

Het afgelopen boekjaar viel de omzet opnieuw tegen, en kwamen de kosten veel hoger uit dan verwacht. Daardoor perste Tony’s Chocolonely er nog maar nauwelijks een winstje uit. Vorige week meldde RTL Z dat het bedrijf daardoor niet meer voldeed aan de voorwaarden die de Rabobank stelde voor de financiering.

Ook blijkt de solvabiliteit van het bedrijf, zeg maar de verhouding tussen het eigen vermogen en schulden, afgelopen jaar hard achteruit te zijn gehold. Die financiële maatstaf daalde van een ruime 15 procent naar een magere 10 procent.

Financiën op orde

Over de doelstellingen voor het lopende boekjaar bestaat onduidelijkheid. In het jaarverslag voor het grote publiek stelt de chocoladeverkoper dat de nettowinst minstens 1,9 procent van de omzet moet bedragen.

Maar in de jaarrekening die is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel schrijft het bedrijf te verwachten dit jaar opnieuw 0,0 procent winst te maken.

Wat duidelijk is, is dat het bedrijf zijn financiën op orde moet krijgen. Een sterke financieel directeur is daarvoor onontbeerlijk. Terhorst kan dus meteen zijn tanden zetten in Tony's Chocolonely.

Lees meer over
Henk Jan BeltmanTony’s ChocolonelyAhold Delhaize