Ondernemen

De brexit is nu echt een feit, Europees parlement stemt in met vertrek

Door RTLZ··Aangepast:
© ANP / AFPDe brexit is nu echt een feit, Europees parlement stemt in met vertrek
RTL

De brexit is nu echt een feit. Het Europees Parlement stemde vanavond in met het brexit-akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

621 parlementariërs stemden voor, 49 stemden tegen. Na de stemming werd het Schotse vriendschaps- en afscheidslied ‘Auld Lang Syne’ gezongen, een lied dat de Britten ook bij de jaarwisseling zingen.

Vlaggenparade

Ook zwaaiden verschillende Engelse parlementsleden onder wie de eurosceptische Nigel Farage uitbundig met Engelse vlaggen. Dat was tegen het zere been van de Ierse parlementsvoorzitter Mairead McGuinness.

"Haal die vlaggen alstublieft weg", zei ze geïrriteerd toen Farage in zijn toespraak zei dat hij met de vlaggen afscheid wilde nemen. "Als je je niet aan de regels houdt, word je onderbroken. Doe die vlaggen weg, ga zitten en wees stil!" 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

24 januari zetten de EU-president Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hun handtekening al onder de deal waarin het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is vastgelegd.

"Dit is geen adieu maar een au revoir", klonk het vandaag tijdens het aan de stemming voorafgaande debat in het parlement. "Het is droevig om een land te zien vertrekken dat ons twee keer heeft bevrijd, twee keer zijn bloed heeft gegeven om Europa te bevrijden", zei brexitcoördinator Guy Verhofstadt. "Brexit is ook onze fout, de les is dat we de EU grondig moeten hervormen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vervolgprocedure

Nu de parlementariërs hebben ingestemd, neemt de Raad van de Europese Unie, de vertegenwoordigers van EU-landen, in een schriftelijke procedure de overeenkomst aan.

De Britten nemen vrijdag dam na 47 lidmaatschap afscheid van de Europese Unie. 3,5 jaar geleden spraken ze zich in een een referendum uit voor dit vertrek.

Het Verenigd Koninkrijk blijft tot eind dit jaar wel gebonden aan EU-wetgeving. In de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie.

Zomerse deadline

Een volgende deadline staat gepland in juni 2020. Dan wordt er een top georganiseerd waarop de 27 EU-landen en de Britten kijken hoe ver ze zijn, en of een handelsovereenkomst tegen het einde van het jaar haalbaar wordt geacht.

Dit is ook het moment waarop een verlenging van de transitieperiode moet worden aangevraagd. Als dat niet gebeurt en de onderhandelingsperiode wordt ook niet verlengd, dreigt er opnieuw een scenario waarbij van de een op de andere dag importheffingen gaan gelden en er geen afspraken zijn over wat er wel en niet op de markt mag worden gebracht.

Raad en Commissie EU tekenen brexitakkoord, nu Parlement nog
Lees ook

Raad en Commissie EU tekenen brexitakkoord, nu Parlement nog

Lees meer over
Nigel FarageEuropese UnieEuropese CommissieBrexit