Business

Belastingontwijkende vissersbaas moet fiscus 6 miljoen betalen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBelastingontwijkende vissersbaas moet fiscus 6 miljoen betalen
RTL

Jan van der Plas, de ex-directeur en mede-eigenaar van visserijgigant Parlevliet & Van der Plas in Katwijk, moet ruim 6 miljoen euro aan dividendbelasting en rente betalen. De vissersbaas probeerde de belasting te ontwijken, maar verloor onlangs een hoger beroep tegen de naheffing.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Visserijgigant

Jan van der Plas was jarenlang commercieel directeur van Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk, het grootste visserijbedrijf van Europa. Met ruim 6000 werknemers is P&P goed voor een omzet van bijna 1,3 miljard euro.

Het bedrijf kwam enkele jaren geleden in het nieuws door een felle ruzie binnen de mede-oprichtersfamilie Parlevliet. Nu blijkt er ook al jarenlang een miljoenenstrijd tussen Van der Plas en de Nederlandse Belastingdienst te woeden.

Rentenieren

Eind 2006 trad de toen 52-jarige ondernemer af als directeur van Parlevliet & Van der Plas, om met zijn tweede vrouw op Sint Maarten te gaan rentenieren. De directievoering over zijn privébedrijfje, waarin zijn aandelen in het visserijbedrijf waren ondergebracht, verplaatste hij naar Singapore.

In 2010 keerde deze houdstermaatschappij bijna 35 miljoen euro aan dividend uit aan Van der Plas. Volgens hem was het niet nodig om daar in Nederland dividendbelasting over te betalen.

Daar dacht de Nederlandse fiscus anders over. Die stuurde hem in 2015 een naheffing van ruim 7 miljoen euro, inclusief rente. Later werd dat verlaagd tot ruim 6 miljoen.

Naar de rechter

Van der Plas piekerde er echter niet over om die miljoenen aan de Belastingdienst over te maken. Hij stapte naar de rechter.

Uit een recent openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Den Haag blijkt nu dat hij die zaak in augustus 2018 voor de Haagse rechtbank grotendeels verloor, maar daartegen in hoger beroep ging. Ook dat hoger beroep heeft de inmiddels 66-jarige Van der Plas nu verloren.

Volgens het hof was het houdsterbedrijf dat het dividend uitkeerde weliswaar gevestigd in het buitenland, maar werd het aangestuurd vanuit Nederland. Daarom moet het bedrijf hier toch 15 procent dividendbelasting betalen.

Afschudden belastingclaim

Het hof acht bewezen dat tussen 2007 en 2010 de kernbeslissingen niet door de directie in Singapore, maar vanuit Nederland werden genomen. Daarbij speelden het Nederlandse belastingkantoor en de zoon van Van der Plas een belangrijke rol. Correspondentie die iets anders suggereerde, zou bedoeld zijn om 'een papieren werkelijkheid' te creëren.

Eerder stelde de Haagse rechtbank al dat veel kernbeslissingen er tussen 2006 en 2010 op waren gericht om uiteindelijk dividenduitkeringen te kunnen doen zonder belastingheffing in Nederland. Ook het hof refereert aan een poging tot 'het afschudden van de Nederlandse belastingclaim op winstreserves'.

Miljoenenheffing

Die opzet om dividendbelasting te ontwijken, lijkt nu dus mislukt. Dat gaat de vissersfamilie miljoenen kosten. De naheffing van de fiscus bedroeg in 2015 ruim 6 miljoen euro, maar zal door de verschuldigde rente inmiddels nog zijn opgelopen.

Jan van der Plas en zijn zoon Dirk (42), die financieel directeur is bij het visserijbedrijf, reageren niet op herhaalde verzoeken om commentaar. Daardoor is onbekend of zij nog tegen de uitspraak van het hof in cassatie gaan. Ook is onduidelijk of zij stappen ondernemen tegen hun toenmalige belastingadviseurs.

Fiscalist Roy Moonen die de familie Van der Plas in 2018 bijstond in de belastingzaak, zegt er niet over te kunnen zeggen. Ook Freek Noordman van advieskantoor Pereira, waar Moonen destijds werkte, onthoudt zich van commentaar. "Over relaties met cliënten doen wij nooit mededelingen."

Visserijgigant

Het visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas (P&P) werd in 1949 opgericht door drie ondernemende vrienden in Katwijk. Halverwege de jaren tachtig kwam de leiding van de onderneming in handen van de tweede generatie, waarbij Diek Parlevliet (1955) en Jan van der Plas (1954) de belangrijkste posten kregen.

Eind 2006 stapte Jan op als directeur, om naar Sint-Maarten te emigreren. Zijn zoon Dirk is sindsdien financieel directeur bij het visserijbedrijf. Onder leiding van Diek Parlevliet groeide P&P geweldig door, onder meer dankzij een trits overnames. Inmiddels is het veruit het grootste visserijconcern van Europa.

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat het familiebedrijf in 2018 goed was voor een omzet van 1,26 miljard euro en een nettowinst van 124 miljoen.

Lees meer over
Mathijs SmitParlevliet & Van der PlasBelastingBelastingontwijkingVisserij