Ondernemen

Drama voor aardappelboer: door corona eten we minder patat

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© ANPDrama voor aardappelboer: door corona eten we minder patat
RTL

Even een frietje eten bij de snackbar op de hoek is er niet meer bij door de strikte coronamatregelen. Ook restaurants hebben de deuren moeten sluiten. Hierdoor eten we met z'n allen veel minder frites. Goed voor de lijn misschien, maar desastreus voor de aardappelverwerkende industrie en vooral de boeren.

Fabrieken waar de frites worden gemaakt, zijn voor 50 procent stil komen te vallen. "Sommige fabrieken zijn helemaal stopgezet", zegt Hylke Brunt van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) tegen RTL Z.

Niet tegenop te hamsteren

"Dit gaat de sector zeker tientallen miljoenen euro’s kosten", waarschuwt Brunt. Zo'n 80 procent van de verwerkte aardappels is bedoeld voor consumptie buitenshuis, denk aan restaurants, cafetaria’s en fastfoodketens. Deze vraag is bijna helemaal stilgevallen.

In de supermarkt worden wel nog steeds frites verkocht. Maar tegen de stilgevallen vraag vanuit restaurants valt niet op te hamsteren. "Thuisconsumptie is maar 20 procent van de markt", legt Brunt uit.

200 miljoen euro schade

Dit is ook een drama voor aardappelboeren. De aardappels zijn al gerooid en liggen in schuren klaar om naar de fabriek te gaan, maar die fabrikanten zitten niet meer te wachten op al die piepers. Zo'n 1 miljoen ton fritesaardappelen blijft over, is de verwachting.

Aardappeltelers verwachten in de komende maanden een financiële schadepost van 160 à 200 miljoen euro, laat André Hoogendijk van de brancheorganisatie van de Akkerbouw weten.

Prijs zakt in

De prijs van aardappels bedoeld voor verwerking is in klaar geklapt van 17,60 euro per ton aardappels in januari 2020 naar 5,10 euro vandaag. "Dan weet je dat er iets goed mis is aan de vraagkant", zegt Food en Agri-analist Stefan van Merriënboer van Rabobank.

Wie hoopt dat de frietjes in de supermarkt hierdoor goedkoper gaan worden heeft pech. "Supermarkten hebben vaak voor langere tijd de prijzen vastgelegd", aldus Merriënboer.

Lees meer over
RabobankCoronavirusBoerenLandbouwVoedsel