'Coronacrisis kost luchtvaart dit jaar 290 miljard euro'
De coronacrisis laat diepe sporen na in de luchtvaart. Als gevolg van de vraaguitval en vliegrestricties stonden in maart meer dan de helft van alle vliegtuigen aan de grond. Vliegmaatschappijen kunnen dit jaar gezamenlijk tot 290 miljard euro aan omzet mislopen.
Dat blijkt uit de tweemaandelijkse Financial Monitor van wereldluchtvaartorganisatie International Air Transport Association (IATA).
Het aantal gevlogen passagierskilometers daalde in februari met 8,7 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook de vraag naar luchtvracht daalde in dezelfde periode, maar met 1,4 procent een stuk minder snel. Beiden staan weer op het niveau van 2017. Cijfers over maart noemt IATA niet.
Lagere koersen
De aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappijen daalden in maart veel harder dan die in andere sectoren. Verloor de markt als geheel ongeveer 10 procent, airlines kregen gemiddeld een daling van 35 procent voor de kiezen, nadat er in februari ook al veel van de koers af ging.
Zo stond Air France-KLM half februari rond de 10 euro, nu schommelt het aandeel al een maand op circa de helft. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, die nog maar 10 procent van vluchten afwerkt, verliest elke dag circa 25 miljoen euro.
Minder orders
Ook de vraag naar nieuwe toestellen is ingestort. Veel maatschappijen cancelen bestellingen omdat ze verlegen zijn om contanten. Airbus en Boeing, de twee grootste vliegtuigbouwers, leverden vorig maand respectievelijk 26 en 20 toestellen af, tegenover 74 en 54 een jaar eerder.
Een lichtpuntje voor de luchtvaartmaatschappijen is de lage olieprijs, als gevolg van de lage vraag en de olie-oorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Hierdoor daalt ook de prijs van kerosine. Op dit moment kost een vat luchtvaartbrandstof zo'n 25 dollar, tegenover circa 80 dollar een jaar geleden.