Ondernemen

Miljardair ruikt coronakansen: ‘Airlines te koop voor 1 dollar’

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPMiljardair ruikt coronakansen: ‘Airlines te koop voor 1 dollar’
RTL

Waar de coronacrisis er bij de meeste bedrijven en burgers keihard in begint te hakken, zien sommige mensen ook de zonnige kant ervan in. De Egyptische miljardair Naguib Sawiris ziet spotgoedkope kansen in de toerismesector.

Wereldwijd ligt de toeristische sector op zijn gat door de maatregelen van overheden. De luchtvaart krijgt ongekend harde klappen doordat er vrijwel geen reizigers meer worden vervoerd en er überhaupt nog maar een fractie van het normale aantal vluchten wordt uitgevoerd.

Het resultaat is dat maatschappijen massaal in de problemen komen en overeind gehouden moeten worden met staatssteun. Maar als dat laatste niet gebeurt, kun je je slag slaan.

1 dollar

"Iedere crisis brengt mogelijkheden met zich mee", zegt Sawiris tegen CNBC. "Je kan voor een dollar een airline kopen, als je ook het grootste deel van de schuld op je wil nemen."

Overigens wordt daar binnen de miljardairsgemeenschap verschillend over gedacht. Topbelegger Warren Buffet maakte juist bekend dat zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway de belangen in American Airlines, Delta, United en Southwest heeft verkocht.

Toekomst ongewis

De grote vraag voor beleggers is of de luchtvaartmaatschappijen nu heel goedkoop zijn, met het oog op herstel dat later gaat plaatsvinden, of dat de bedrijven nog steeds te duur zijn, omdat de toekomst er gitzwart uitziet.

Uiteindelijk hangt dat vooral af van hoe lang het duurt tot er weer redelijk normaal gevlogen kan worden. In het meest optimistische scenario zal er in de loop van de zomer alweer serieus herstel optreden, maar of dat ook gebeurt hangt van een aantal factoren af.

Willen mensen wel vliegen als het mag?

Vooral belangrijk is daarbij hoe lang de lockdown-maatregelen in veel landen van kracht blijven en of het er geen nieuwe grote virusuitbraak gaat plaatsvinden. Bovendien moeten passagiers wel weer zin hem om te vliegen, als het al zou mogen.

"Zelfs als reisbeperkingen en lockdowns worden opgeheven, zal de bereidheid van consumenten om via de lucht te reizen aanvankelijk bepekt blijven", schrijft IATA, de internationale belangenclub voor de luchtvaart, zuinigjes.

Dramatisch jaar

Zeker is dat het een dramatisch jaar is voor de luchtvaart. De grootste Europese maatschappijen raakten sinds de start van dit jaar bijna allemaal meer dan de helft van hun beurswaarde kwijt, zelfs met de wetenschap dat de meeste landen bereid zijn om hun nationale maatschappijen van de ondergang te redden.

Dat maatschappijen zonder steun zeer kwetsbaar zijn, bleek vandaag maar weer in de Tweede Kamer. Volgens Minister van Financiën Wopke Hoekstra zou KLM in juni het loodje leggen zonder staatssteun.