Business

Ontslagboete verdwijnt in nieuwe coronaregeling voor loonkosten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOntslagboete verdwijnt in nieuwe coronaregeling voor loonkosten
RTL

De nu geldende 'ontslagboete' verdwijnt in het tweede pakket steunmaatregelen voor bedrijven. Dat zorgt ervoor dat bedrijven in financiële nood straks wel werknemers kunnen ontslaan terwijl ze ook steun krijgen van de overheid, waar dat nu niet het geval is.

Dat zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gisteren in de talkshow Op1. Hij sprak daar over het tweede steunpakket voor bedrijven. Het huidige en eerste pakket loopt eind mei af. De afgelopen weken is er gewerkt aan een nieuw pakket met maatregelen.

Daarin blijft de NOW-regeling, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, de belangrijkste pijler. Met die regeling neemt het kabinet de betaling van een deel van de lonen van werknemers over. Afhankelijk van de omzetdaling kan dat aandeel oplopen tot 90 procent van de loonkosten.

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie
Lees ook

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

Ontslagboete

In het eerste steunpakket, dat gold voor de maanden maart, april en mei, was een van de voorwaarden dat bedrijven die gebruik maakten van de NOW geen medewerkers mochten ontslaan om bedrijfseconomische redenen.

Als bedrijven toch werknemers zouden ontslaan terwijl zij ook een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen, wordt de loonsom op basis waarvan subsidie wordt verstrekt, verlaagd met 150 procent van het loon van de ontslagen werknemer.

Die 'boete' verdwijnt in het tweede pakket. Er komen in het tweede pakket wel andere voorwaarden waar bedrijven aan mogen voldoen. Bedrijven die staatssteun ontvangen mogen bijvoorbeeld geen dividend uitkeren en de top moet afzien van bonussen.

De boete is uit het pakket verdwenen omdat de effecten van de coronacrisis nog lang voelbaar zullen zijn voor bedrijven. Die zullen soms moeten herstructureren, en dat kan gepaard gaan met ontslag. "Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje", zei Koolmees.

Komende drie maanden

Eerder was de regeling van het kabinet volledig gericht op het behoud van werkgelegenheid. De hoop was dat bedrijven korte tijd met overheidssteun alle medewerkers konden behouden, om daarna zo snel mogelijk weer op eigen kracht te draaien. Het blijkt dat er langer steun nodig is voor bedrijven. 

De regelingen die de komende drie maanden gaan gelden worden nu uitgewerkt door ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Koolmees.

Tot nu toe is er zo'n 2 miljard euro aan loonvoorschot uitgekeerd door het UWV. Zo'n 1,8 miljoen werknemers hebben hun salaris ontvangen via de regeling. 

Lees meer over
Wouter KoolmeesUWVNOW