Ondernemen

Nieuwe Britse importtarieven klap voor Nederland

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyNieuwe Britse importtarieven klap voor Nederland
RTL

Het Verenigd Koninkrijk zet de onderhandelingen voor een handelsdeal met de Europese Unie op scherp met nieuwe douaneregels. Belangrijke exportproducten van de EU worden vanaf 1 januari 2021 belast met gemiddeld 10 procent. "Dit bekent minder handel."

De prijs van voedingsproducten in Britse winkels gaat per 1 januari flink omhoog als deze importtarieven worden opgelegd. Zo zijn de importtarieven voor aardappelen en tomaten vastgesteld op 8 tot 14 procent afhankelijk van op welke manier ze worden aangeleverd. Bloemen krijgen een belasting van 8 procent.

Ook op nieuwe auto’s komt een importblasting. Die bedraagt 10 procent. Het Verenigd Koninkrijk wil er de eigen auto-industrie, jaarlijks goed voor 1,5 miljoen auto’s mee beschermen.

De tarieven gelden voor alle landen waar geen aparte afspraken zijn gemaakt. En zijn daarmee vooral bedoeld om Europa onder druk te zetten bij de onderhandelingen voor een nieuw handelsverdrag.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn daarover sinds de brexit al lange tijd in overleg en die onderhandelingen lopen stroef.

Grote gevolgen voor Nederland

De tarieven moeten 1 januari ingaan. Dan loopt ook de overgangsfase van de brexit af. Omdat de tarieven gelden voor alle landen waar de Britten geen handelsverdrag mee hebben, gaan die dan ook gelden voor de Europese Unie.  Voor Nederland is met een export ter waarde van 40 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk kan dit grote gevolgen krijgen. Landbouwproducten zijn een van de belangrijkste exportproducten naar het VK. Ook het zo Britse icoon de  Mini wordt in Nederland gemaakt. 

Bij werkgeversorganisatie VNO-NCW wordt dan ook met verbazing gereageerd op de stap van de Britten. “We moeten nu uitzoeken wie dit precies allemaal raakt", zegt Gieneke Talsma, secretaris internationaal ondernemen van VNO-NCW.

Alleen verliezers

Ze ziet alleen maar verliezers door de stap van de Britten. "De handel die we met ze hadden was vrijhandel. Nu gaan we naar het andere uiterste. Je valt terug op een bodem van de manier van handel drijven. Dat betekent heel veel minder handel voor Nederlandse bedrijven."

De Britten presenteren het tarievenplan vooral als een vereenvoudiging van de importheffingen. Lage tarieven van rond de 2 procent verdwijnen volledig. En daarmee zou zo’n 60 procent van de Britse import heffingsvrij worden.

Onder de producten die straks zonder kosten geïmporteerd kunnen worden vallen onder meer kerstbomen, afwasmachines, schroevendraaiers en tampons. De tarieven voor benodigde producten voor de Britse maakindustrie worden ook  afgeschaft. Te denken valt daarbij aan schroeven en  buizen.

Lees meer over
Europese UnieBrexitExportBelastingGroot-BrittanniëNederland