Business

Wie zijn de schuldeisers die Hema van Boekhoorn willen afpakken?

Door RTL Z / Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWie zijn de schuldeisers die Hema van Boekhoorn willen afpakken?
RTL

In oktober 2018 nam investeerder Marcel Boekhoorn vol bravoure de kwakkelende warenhuisketen Hema over. Vanochtend meldde het FD dat schuldeisers het bedrijf van hem willen afpakken. Wie zijn die obligatiehouders? Vooral Nordea Bank en het Amerikaanse Invesco vallen op.

Wat de plannen van de schuldeisers zijn, is helder. Uit angst dat Hema zijn schuldenlast niet kan terugbetalen, zouden zij hun schuldbewijzen willen omwisselen voor aandelen. Daarmee zouden zij de nieuwe eigenaren worden van Hema. Hun identiteit is onbekend, maar tot op zeker hoogte te achterhalen.

Volgens het FD betreft het bezitters van obligatieleningen die Hema in 2017 uitgaf, en die het bedrijf in 2022 moet terugbetalen. In totaal gaat het om een lening van 600 miljoen euro. Die waardepapieren zijn in handen van grote professionele beleggers, in de krant beschreven als 'fondshuizen en Angelsaksische beleggers'.

Nordea grootste obligatiebezitter

Omdat de betreffende Hema-obligaties op de beurs verhandelbaar zijn, is in de registers van bijvoorbeeld dataleverancier Bloomberg te zien wie de belangrijkste bezitters daarvan zijn.

Daaruit blijkt dat de grootste bezitter de investeringstak is van de Scandinavische bank Nordea. Nordea bezit 6,55 procent van de uitstaande obligaties, met een oorspronkelijke waarde van ruim 39 miljoen euro.

Nordea is in Nederland geen onbekende. In het verleden kwamen de Scandinaviërs herhaaldelijk in het nieuws met plannen om te fuseren met ABN Amro. Een andere grote bezitter van Hema-obligaties is de Britse vermogensbeheerder M&G, gelieerd aan verzekeraar Prudential. M&G bezit iets meer dan 6 procent van de schuldbewijzen.

Vermogensbeheerders

De top-10 obligatiebezitters bestaat verder uit vermogensbeheerders Invesco (3,42%), Fidelity (3,08%), Carlyle Global Market Strategies (2,7%), Halcyon Loan Advisors (2,45%), Blackrock (2,22%), Jupiter Investment (1,98%), en de banken Crédit Agricole (1,78%) en Deutsche Bank (1,51%). Samen bezitten zij bijna 32 procent van de obligaties.

Carlyle wordt overigens ook nog eens apart genoemd op plaats 15, met een belang van 0,92%. Mogelijk betreft dit een ander fonds van de vermogensbeheerder. Als je de belangen bij elkaar optelt, is Carlyle de op twee na grootste obligatiehouder.

Vier partijen

Welke van deze obligatiehouders achter het plan zitten om Hema van Boekhoorn over te nemen, is onbekend. Maar er is wel een manier om de groep kandidaten kleiner te maken.

Een van de partijen achter het plan om Hema over te nemen van Boekhoorn, is volgens het FD bezig om ook een belang op te bouwen in een tweede obligatielening die Hema heeft uitstaan. Dat betreft een achtergestelde lening van in totaal 150 miljoen euro.

Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat er vier partijen zijn, die zowel omvangrijke belangen hebben in de lening van 600 miljoen als in de lening van 150 miljoen. Dat zijn Invesco, met een belang van bijna 15,6% in de lening van 150 miljoen, Jupiter (4,4%), Nordea Bank (2,2%) en Crédit Agricole (1,9%).

Invesco

Volgens het FD heeft de schuldeiser in kwestie 'een groot deel van de pluk van 150 miljoen aan achtergestelde obligaties opgekocht'. Het belang zou zo groot zijn, dat hij een stemming over het plan naar zich toe zou kunnen trekken. Dat zou kunnen wijzen op Invesco, met zijn belang van ruim 15 procent.

Invesco is een vermogensbeheerder uit het Amerikaanse Atlanta met 8000 werknemers en een beheerd vermogen van ruim 1,1 miljard dollar. Het bedrijf heeft vestigingen in 25 landen, waaronder Nederland.

Bij het Nederlandse kantoor van Invesco wordt de telefoon niet opgenomen. Op een ingesproken terugbelverzoek werd vooralsnog niet gereageerd. Een mail aan het hoofdkantoor in Atlanta met de vraag of Invesco een van de schuldeisers is die aandeelhouder wil worden, werd niet beantwoord. Ook Nordea reageerde nog niet op die vraag.

Lees meer over
Marcel BoekhoornMathijs SmitHEMANordeaInvescoRetailPrivate EquityInvesteringen