Business

Investeerder vangt bot na 'schijnzekerheid' crowdfunding

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPInvesteerder vangt bot na 'schijnzekerheid' crowdfunding
RTL

Een investeerder die via crowdfunding geld stak in een medische bedrijf kan fluiten naar zijn centen. De geboden borg bleek vrijwel waardeloos, maar de investeerder wist het crowdfundplatform niet aansprakelijk te stellen voor zijn schade.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

De investeerder, wiens naam niet wordt genoemd in de uitspraak, stak in 2014 5000 euro in het medische bedrijfje Vacumedical. Dat bedrijf haalde met een crowdfunding in totaal 200.000 euro op om klinieken te openen waarin vaatproblemen werden behandeld met een achteraf omstreden technologie.

Twee jaar later ging Vacumedical failliet.

Waardeloze borg

De schade voor de geldschieters leek echter beperkt. De ondernemer achter Vacumedical, Maarten Coolen, stond namelijk voor 150.000 euro persoonlijk borg. Investeerders zouden hun ingelegde geld dus grotendeels terug kunnen krijgen. Ook publiekelijk beloofde Coolen hen destijds schadeloos te stellen.

Maar uit de uitspraak van het Bossche hof blijkt dat het anders liep. Coolen kwam terecht in de schuldhulpverlening, en kon zijn borgstelling niet waarmaken. In 2018 gingen de meeste investeerders akkoord met een magere afwikkeling van de schuld.

Collin Crowdfund voor de rechter

Eén investeerder nam daar geen genoegen mee. Uit principe sleepte hij Collin Crowdfund, het platform dat had bemiddeld bij de lening, voor de rechter. Volgens de investeerder had hij geld in Vacumedical gestoken, omdat de bemiddelaar op basis van de persoonlijke borg van Coolen een 'voldoende' had toegekend aan het investeringsvoorstel.

Volgens de investeerder had Collin Crowdfund kunnen of moeten weten dat die garantie 'niets waard' was, mede omdat het huis van de ondernemer onder water stond en er beslag op was gelegd. De investeerder claimde een schade van bijna 3000 euro.

Géén garantie

Collin Crowdfund wees aansprakelijkheid van de hand. Daarbij wees het platform er onder meer op dat een borg geen garantie is. "Het is vooral een moreel onderpand, waarmee de ondernemer zijn inzet toont."

Uit de onlangs openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch blijkt dat de schadeclaim van de investeerder vorig jaar werd afgewezen door de kantonrechter in Tilburg. Ook zijn hoger beroep heeft hij nu verloren. Volgens het hof heeft Collin Crowdfund de investeerder niet misleid, en heeft ook zijn zorgplicht niet verzaakt.

Rekening hoger

Het hof vindt dat Collin Crowdfund als bemiddelaar niet de plicht heeft onderzoek te doen naar de kredietwaardigheid van een borgsteller. Als zakelijk belegger had de investeerder in Vacumedical moeten weten dat de borg geen garantie inhield.

De principekwestie blijkt de schade voor de investeerder aanzienlijk te hebben vergroot. Naast zijn eigen juridische kosten draait hij ook op voor de proceskosten van Collin Crowdfund. Die bedroegen alleen al in het hoger beroep ruim 1600 euro.

Geen ruchtbaarheid

Daarmee komen de totale kosten van de rechtszaken veel hoger uit dan de schade van de mislukte investering. Zijn advocaat Alexander de Haan laat weten dat de investeerder zich onthoudt van commentaar.

Directeur Jeroen ter Huurne van Collin Crowdfund kan de champagne ontkurken, maar heeft geen zin om meer ruchtbaarheid aan de uitspraak te geven. "Wij gaan nooit in op individuele gevallen", laat hij via zijn woordvoerder weten.

Lees meer over
Collin CrowdfundVacumedicalCrowdfundingInvesteringenFaillissement