'Klap in gezicht ondernemer'

Geen versoepeling coronaregels: horeca verliest kort geding tegen staat

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Geen versoepeling coronaregels: horeca verliest kort geding tegen staat
RTL

Belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een kort geding tegen de staat over versoepeling van de coronamaatregelen in de horeca verloren. Het kabinet wil voorlopig geen versoepeling in de horeca, de rechter houdt dat besluit overeind.

De voorzieningenrechter deed vrijdag uitspraak, nadat de zaak op 23 juli werd aangehouden. Dat gebeurde omdat de partijen eerst nog in gesprek moesten met elkaar, maar dat liep op niets uit.

KHN eiste een versoepeling van de coronamaatregelen in de horeca. Volgens de organisatie meet het kabinet met twee maten door mensen uit verschillende huishoudens bijvoorbeeld naast elkaar te laten zitten in het openbaar vervoer en in de auto, maar niet aan een tafeltje.

Meer steun

Ook wenst de horeca dat, als de regels niet veranderen, de staat nader onderzoek doet en met aanvullende financiële steunmaatregelen voor de branche komt. 

De rechter wijst deze vorderingen af.  Het is een verkorte uitspraak, daarom zal de publicatie van de precieze motivering van de rechter pas later volgen, uiterlijk op 11 september.

Nood is hoog

KHN laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn in het vonnis. Er is begrip voor de maatregelen, maar 'de nood in de sector is hoog', zegt de branche. Volgens de branche staan de regels niet in verhouding tot de schade die wordt aangericht. Er is ook geen perspectief voor de ondernemers: niemand weet waar het eindigt. 

Velen van hen zijn dan ook boos. Het kabinet scherpte de maatregelen deze maand aan om het coronavirus onder controle te krijgen. Reserveren is weer verplicht en gasten worden voortaan om hun contactgegevens gevraagd. 

Horeca over nieuwe maatregelen: 'Overheid richt pijlen alleen op ons'
Lees ook

Horeca over nieuwe maatregelen: 'Overheid richt pijlen alleen op ons'

Geen rendabel bedrijf

Volgens KHN wordt het de ondernemers bijna onmogelijk gemaakt een rendabel bedrijf te runnen, als de terrassen straks niet meer vol zitten wordt dat alleen maar erger.

"Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Hij zegt zich te beraden op de uitspraak. Verdere actie zal volgen als de motivatie van de rechter bekend is. Ondertussen gaat de organisatie weer praten met de overheid.

Lees meer over
Horeca