Eerder sluiten?

'Feitelijk een lockdown': horeca diep teleurgesteld over nieuwe maatregelen

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP'Feitelijk een lockdown': horeca diep teleurgesteld over nieuwe maatregelen
RTL

Horeca-ondernemers zijn teleurgesteld in het kabinet over de mogelijke nieuwe coronamaatregelen, die het kabinet dinsdagavond bekendmaakt. Daarin komt de sluiting van de horeca weer aan bod, bevestigen bronnen aan onder meer RTL Nieuws. Gedacht wordt aan het verder beperken van de openingstijden, of zelfs een volledige sluiting.

Dat is precies waar de sector bang voor is. Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat 'iedere maatregel voor de horeca feitelijk neerkomt op een lockdown'. "Dat is niet te doen. Teleurstellend, want het probleem zit niet in de horeca. Het kabinet heeft een blinde vlek voor de horeca."

Klopt meestal

Willemsen wil verder niet speculeren over de nog niet bevestigde maatregelen, maar zegt wel dat 'wat de avond voor een persconferentie naar buiten komt, meestal wel klopt'.

"Het gaat nergens meer over", reageert ook Barbara Calabuig. Zij is de eigenaar van het Italiaanse restaurant Pastanini in Den Haag. Ze noemt het coronabeleid 'oneerlijk', vergeleken met bijvoorbeeld kerken en supermarkten.  

Dochter Westbroek neemt café Stairway van vader Henk over: 'Mensen verklaren ons voor gek'
Lees ook

Dochter Westbroek neemt café Stairway van vader Henk over: 'Mensen verklaren ons voor gek'

Uit de meest recente RIVM-cijfers blijkt dat meer dan de helft van de herleidbare besmettingen in de thuissituatie plaatsvindt. Iets minder dan 3 procent van de besmettingen gebeurt in de horeca. Overigens is bij de overgrote meerderheid van de besmettingen niet bekend waar iemand het virus heeft opgelopen. 

"Ik snap dat er maatregelen moeten komen, want ik zie ook dat de besmettingen snel toenemen", laat ondernemer Jens Jongeneel van Hōk Taverne in Deventer weten. "We doen heel veel moeite om het zo veilig mogelijk te maken om lekker uit eten te gaan, maar het lijkt toch alsof onze sector weer de eerste is die hard getroffen gaat worden door de maatregelen. Dat voelt oneerlijk. Dat hoeft misschien niet terecht te zijn, maar dat is denk ik wel een gevoel dat je hebt als ondernemer", gaat hij verder.

Afwachten

"We zijn nu aan het nadenken wat voor ons wel mogelijk is om omzet te genereren in de nieuwe situatie, bijvoorbeeld afhalen en bezorgen. Maar nogmaals: het is nog afwachten", aldus Jongeneel.

In de plannen waar het kabinet morgen mee komt staan, naast nieuwe regels voor de horeca, onder meer het beperken van amateurteamsporten en uitstapjes. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten contacten beperkt worden tot je eigen huisgenoten of gezin. 

Alternatief

Afgelopen weekend diende KHN samen met branchevereniging MKB-Nederland een plan in bij Economische Zaken. Dat stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, zoals een horecabedrijf beoordelen op de functie en de activiteit, zoals eten en drinken, vergaderen of slapen.

Ook willen de brancheverenigingen een coronamaatregelentool waar ondernemers specificaties van zijn of haar bedrijf kan invullen. Denk aan het aantal vierkante meters, de regio en hoe de ventilatie geregeld is, maar ook hoe er met mondkapje om wordt gegaan en of er kuchschermen zijn.

"Minister Wiebes was enthousiast, staatssecretaris Mona Keijzer ook", zegt Willemsen. "Helaas moeten wij maatregelen weer via de pers vernemen."

Lees meer over
HorecaCoronacrisis in Nederland