Investering kwijt

Vuurwerkhandelaren zitten met kostbare voorraden in hun maag

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Privefoto.Vuurwerkhandelaren zitten met kostbare voorraden in hun maag
RTL

Vier weken geleden werd bekend dat er met oud en nieuw geen vuurwerk afgestoken mag worden. Peter Traas, eigenaar van het Vuurwerkpaleis Zeeland, weet nog altijd niet hoe hij van zijn voorraad afkomt.

Van waaiercakes tot grondvuurwerk en fonteinen. De bunker van het Vuurwerkpaleis Zeeland in 's-Gravenpolder staat er vol mee. Overal staan dozen, hoog opgestapeld en verdeeld over de meerdere lagen van het magazijn.

Niets zal dit jaar verkocht worden, nu er een vuurwerkverbod van kracht is. Eigenaar Peter Traas zit ermee in zijn maag.

Alles al geleverd

Hij koopt zijn vuurwerk bij twee verschillende importeurs in Nederland. Alles is al geleverd en het kan niet terug. "Ik heb het namelijk in de uitverkoop gekocht." Traas kocht het vuurwerk in voor 45.000 euro exclusief btw, vertelt hij. De verkoopwaarde ligt volgens hem op 130.000 euro. 

"Ik heb nu een acuut liquiditeitsprobleem. Ik heb het geld ergens geleend, maar moet het wel terugbetalen. Dat doe ik normaliter na de verkoop, maar dat kan nu niet", legt hij uit. 

In betere tijden is het hartstikke druk in de winkel.© Privefoto.
In betere tijden is het hartstikke druk in de winkel.

Veel vuurwerk in Nederland wordt in fietsenwinkels en bouwmarkten verkocht, die daar een tijdelijke vergunning voor hebben. Het is een extra zakcentje bovenop de reguliere inkomsten. Het Vuurwerkpaleis Zeeland moet het echter puur hebben van de laatste week van het jaar.

Hele jaar huur betalen

"Maar de huurinkomsten van het pand op het bedrijventerrein lopen het hele jaar door", zegt Traas. Het liefste zou hij permanent met de vuurwerkhandel stoppen. Hij sluit namelijk niet uit dat er een permanent vuurwerkverbod voor consumenten komt, iets waar al een paar jaar over gesproken wordt.

"Dan stelen ze alles maar. Als ik geen voorraad heb, kan ik in ieder geval de huur opzeggen en ben ik ervan af."

Nu stoppen kan echter niet, want hij moet eerst van zijn voorraaad af. Hij overweegt naar eigen zeggen om op oudjaarsdag de deur van zijn winkel gewoon open te zetten. "Dan stelen ze alles maar. Als ik geen voorraad heb, kan ik in ieder geval de huur opzeggen en ben ik ervan af. Dat mag je gerust opschrijven. En er zijn meer handelaren die er zo over denken", zegt Traas. 

Van winst naar verlies

In goede tijden is vuurwerk een lucratieve business. Naar eigen zeggen maakt Traas jaarlijks ongeveer 80.000 euro winst. Dit jaar heeft hij echter alleen onkosten, bovenop het aankoopbedrag voor het vuurwerk. 

Tot nu toe maakte Traas zo'n 30.000 euro aan onkosten, vertelt hij. Dat was bijvoorbeeld voor de bestelling van de reclamefolders. "Rond september moet je de vuurwerkfolders al bestellen. Die waren al gedrukt, er liggen er nu 120.000 op deze pallets. Dat drukwerk kost me al 13.000 euro."

Daarnaast was hij onder meer ruim 1.000 euro kwijt aan spatschermen, 6.000 euro aan huur en nog eens 2.000 euro voor het in de lucht houden van een webshop. 

Importeurs

Er zijn ongeveer 5000 vuurwerkverkooppunten in Nederland en die halen hun vuurwerk allemaal bij vuurwerkimporteurs. Daarvan zijn er ongeveer acht in Nederland, zegt Elwin van den Berg, operationeel manager van zo'n importeur, Vulcan Fireworks in Tilburg.

Zijn bunkers staan nog bomvol. "Veel bestellingen werden geannuleerd, waardoor nu nog geen 10 procent daadwerkelijk is geleverd."

Het Vuurwerkpaleis van Traas is een van de enige verkooppunten waar alles al bij de winkel bezorgd is, zegt Van den Berg. "Het gros van de handel laat het vuurwerk pas laat uitleveren. Die hebben kleine magazijnen, waar nu bijvoorbeeld nog fietsbanden in staan."

Dit vuurwerk mag dit jaar niet verkocht worden.© Privefoto.
Dit vuurwerk mag dit jaar niet verkocht worden.

China

In de Tilburgse bunkers van de importeur ligt voor 650.000 kilo opgeslagen. Bovendien slaat Vulcan Fireworks extra op in Duitsland, waar ook kosten voor gemaakt worden. Het gaat om miljoenen euro's.

"Alle voorraad komt uit China. Toen het vuurwerkverbod werd aangekondigd, zat de hele bestelling al op een schip. Dat kon niet meer teruggedraaid worden. En die fabrieken in China willen ook geld van me zien", legt Van den Berg uit.

"Toen het vuurwerkverbod werd aangekondigd, zat de hele bestelling al op een schip. Dat kon niet meer teruggedraaid worden."

De overheid maakte deze week bekend dat de steunmaatregelen voor bedrijven worden verlengd. Traas kan hier echter geen aanspraak op maken. "Niet op de NOW-regeling, want ik heb geen vast personeel. In december huur ik mensen in. En ook niet op andere regelingen. Gelukkig heb ik drie bedrijven, waarvan er eentje goed loopt. Maar het is wel heel vervelend", besluit hij. 

Lees meer over
VuurwerkverbodVuurwerkOndernemersCoronacrisis in NederlandNOW