'Betaal met pin'

Banken sluiten geldstortautomaten: probleem voor ondernemers

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollands Hoogte / Anton KappersBanken sluiten geldstortautomaten: probleem voor ondernemers
RTL

De banken in Nederland hebben vandaag met onmiddellijke ingang hun 500 automaten waar ondernemers contant geld in speciale zakken kunnen storten gesloten. Ondernemers roepen nu consumenten op om niet contant, maar met pin te betalen.

De automaten gaan op slot omdat er een nieuw soort plofkraak is, waarbij niet-ontplofte explosieven kunnen achterblijven, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Deze kunnen gebruikers, medewerkers van de bank of voorbijgangers mogelijk verwonden.

Eerder deze week vond voor het eerst zo'n plofkraak plaats. Daarbij vielen overigens geen gewonden, aldus woordvoerder Jelle Wijkstra van de NVB.

SNS sluit alle geldautomaten na reeks plofkraken
Lees ook

SNS sluit alle geldautomaten na reeks plofkraken

Kans op berovingen

Ondernemers zijn boos over de maatregelen. Ze lopen immers het risico om met veel contant geld te blijven zitten en beroofd te worden, aldus woordvoerder Kees Bakhuis van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De ondernemers willen dan ook graag dat consumenten niet met contant geld betalen, maar met pin.

'Niet genoeg alternatieven'

Er blijven wel geldstortautomaten over, dat zijn er meer dan duizend, aldus de NVB. VNO-NCW en MKB Nederland (dat de belangen van kleine en middelgrote bedrijven behartigt) zijn echter niet tevreden.

Ze vinden dat er niet genoeg alternatieve geldstortautomaten zijn. Deze staan onder meer binnen in bankkantoren en veel van die kantoren hebben nu maar beperkte openingstijden.

'Niet acceptabel'

Bovendien zijn veel van de alternatieve geldstortautomaten bij tabaks- en gemakswinkels door de lockdown nu niet toegankelijk, klagen ze. Door dit alles is het lastig om een contant geld te storten. "Een situatie die eigenlijk niet acceptabel is."

Oplossingen

Ondernemers kunnen volgens de NVB ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur, waarbij een beveiligde auto komt voorrijden. "Ik denk wel dat dat duurder is dan een geldstortautomaat", zegt Wijkstra.

De banken willen ervoor zorgen dat er op korte termijn een aantal sealbagautomaten weer open kunnen, op bepaalde openingstijden. Dat kan dan met bijvoorbeeld een bewaker erbij, aldus Wijkstra. Hij hoopt dat dit binnen een paar weken is geregeld.

Voor de langere termijn wordt ook aan oplossingen gewerkt, maar daar zegt hij nu geen uitspraken over te kunnen doen.

Travelex

Ondernemers die geld willen storten met een sealbag kunnen dit ook doen bij Travelex dat circa vijftig kantoren heeft in Nederland, zo werd vrijdagavond bekend.

Het moederbedrijf van de vroegere Grenswisselkantoren zet de stap nadat bekend werd dat banken alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten voor sealbags uitzetten vanwege een nieuwe plofkraakvariant.

Travelex voerde hierover overleg met VTS Waardetransport. Een ondernemer kan de sealbag afgeven op Travelex-kantoren, waarna het geld zal worden afgehaald door waardetransporten. Dat zou ook kosten kunnen besparen voor ondernemers omdat geld in bulk wordt getransporteerd. Volgens de partijen mogen ondernemers in coronatijd niet de dupe worden van de maatregel door de banken die volgt op advies van de politie.

Lees meer over
VNO-NCWMKB-NederlandNVBPlofkraakContant geld