Bedrijfspand op wielen

Geen compensatie, wel de kosten: rijschoolhouders sturen brandbrief

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZGeen compensatie, wel de kosten: rijschoolhouders sturen brandbrief
RTL

Ook al verruimde het kabinet de steunmaatregelen voor ondernemers, veel rijschoolhouders zitten nog steeds met de handen in het haar. Zij mogen sinds half december geen rijlessen meer geven. Ze hebben dus geen inkomsten, maar hun kosten lopen wel door.

En die worden in vergelijking tot andere ondernemers maar mondjesmaat vergoed.

Overheidssteun uitgekleed

Monique Gorter heeft al 19 jaar een rijschool in Zuid-Holland. Vorig jaar al moest ze haar lesauto noodgedwongen aan de kant zetten, toen het kabinet besloot tot een beroepuitoefeningsverbod voor iedereen met een zogenaamd contactberoep.

"De steunmaatregelen die er toen waren, die gingen nog wel", blikt Monique terug. Net als alle ondernemers kwam ze in aanmerking voor een eenmalige uitkering van 4000 euro en als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) ontving ze een maandelijkse uitkering van 1500 euro (via de Tozo).

Nu ze sinds half december opnieuw geen rijlessen meer mag geven, blijkt de overheidssteun ineens behoorlijk uitgekleed. "Er is geen eenmalige uitkering van 4000 euro meer, maar ik kan vanaf maart een tegemoetkoming aanvragen in mijn vaste lasten. Vanaf maart pas. Maar ondertussen sta ik al sinds half december stil, heb geen inkomsten meer, terwijl mijn vaste lasten van 1600 per maand wel gewoon doorlopen." 

7,6 miljard euro extra aan steunpakketten: dit zijn de belangrijkste veranderingen
Lees ook

7,6 miljard euro extra aan steunpakketten: dit zijn de belangrijkste veranderingen

'Ik zie het somber in'

Monique komt in de tweede lockdown niet meer in aanmerking voor de loonsteun voor zzp-ers, omdat zij een partner heeft die nog wél gewoon een inkomen heeft. Als dat partnerinkomen te hoog is, zoals bij Monique, vervalt de Tozo-uitkering van 1500 euro per maand.

Haar maandelijkse uitkering is daarom nul. "Nul inkomsten en ongeveer 1600 euro aan vaste lasten per maand, waarvan ik het grootste deel niet mag opvoeren voor gedeeltelijke compensatie door de overheid. Ik zie het somber in."

Huur bedrijfspand

Monique is niet de enige kleine rijschoolhouder die in de problemen zit, weten ze bij de brancheorganisatie voor zelfstandige rijschoolhouders LBKR. "Wat we niet begrijpen, is waarom de rijschoolhouders hun grootste kostenpost, de leasesom die zij elke maand betalen voor hun lesauto, niet mogen opvoeren voor compensatie", zegt Tamara Quint van de LBKR.

Interen

Monique is aan haar leaseauto 1000 euro per maand kwijt. "Elke maand weer, dus ik vind dat vaste lasten waarin de overheid mij tegemoet zou moeten komen." 

In een brandbrief aan Kamerleden dringen de rijscholen aan op een snelle oplossing. Ondertussen heeft Monique met haar leasemaatschappij binnenkort een gesprek over opschorting van de leasebetalingen. "Als daar geen afspraken over komen, moet ik nog verder interen op mijn buffers. Ik wil graag door, en ben blij dat mijn partner me steunt. Maar dit moet niet te lang duren."

Lees meer over
OverheidssteunCoronamaatregelenAuto