Corona kost familiebedrijf de kop

Wim sluit na 58 jaar definitief de kledingwinkel van zijn ouders

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Privéfoto.Wim sluit na 58 jaar definitief de kledingwinkel van zijn ouders
RTL

Nu de coronacrisis aanhoudt, sluiten steeds meer familiebedrijven definitief de deuren. "Iedere dag dat we open blijven, kost het geld", zegt Wim Vromans die de deur van de kledingwinkel die zijn ouders in 1963 openden, op slot draait.

Trouwpakken, maatpakken maar ook casual kleding zoals spijkerbroeken en polo's. Al 58 jaar weten zakenmensen, maar ook gewone burgers die iets meer aan merkkleding willen spenderen, de winkel van Wim en Ineke Vromans in Roosendaal te vinden.

Wim (57) nam de winkel dertig jaar geleden over van zijn ouders en het was de bedoeling dat ook zijn kinderen in zijn voetsporen zouden treden.

Pandemie

Corona gooit echter roet in het eten. "De pandemie raakt ons allemaal. Ook wij zijn enorm getroffen door deze ongekende crisis. Met pijn in het hart hebben we besloten om onze deuren te sluiten", zeggen de twee eigenaren in een video op Facebook, die aan de klanten gericht is.

Bijna een jaar geleden, op 18 maart 2020 nam Wim Vromans ook al een video op, waarin hij sprak over een donkere wolk, toen de eerste lockdown was afgekondigd. Hij had echter niet kunnen vermoeden dat de coronacrisis het einde van zijn winkel zou betekenen.

Van supermarkt tot stomerij, deze winkels blijven open tijdens de lockdown
Lees ook

Van supermarkt tot stomerij, deze winkels blijven open tijdens de lockdown

Minder maatpakken

Hij spreekt nu over een optelsom van verschillende factoren. "We werden steeds opnieuw geconfronteerd met tegenslagen. Zo moest de winkel dicht in december, dat is voor ons juist de belangrijkste maand van het jaar omdat we dan veel feestkleding verkopen voor kerst en oud en nieuw."

Ook zijn veel bruiloften en feesten uitgesteld of weggevallen, waardoor de herenmodezaak te maken had met een omzetval. En doordat er meer wordt thuisgewerkt hebben zakenmannen minder behoefte aan maatpakken.

Omzet

"We hebben daar wel op ingespeeld door ons assortiment aan te passen en meer casual kleding te gaan verkopen. Maar dat was niet genoeg om de omzet op peil te houden."

Toen premier Mark Rutte aankondigde dat de lockdown verlengd werd, moesten Wim en zijn vrouw Ineke samen met hun kinderen een knoop doorhakken. "Is er nog perspectief? Iedere dag dat we open zijn, kost het geld. En dat is nu alweer bijna een jaar zo."

Trend

Er zijn meer winkeliers die overwegen het bijltje erbij neer leggen, zo stellen de brancheorganisaties INretail en MKB Nederland/VNO-NCW. Cijfers over het aantal winkeliers dat de laatste maanden de deur heeft gesloten of dat van plan is, zijn er niet.

"We horen heel regelmatig dat winkeleigenaren overwegen om te stoppen. Maar vaak zit onder andere de transitievergoeding in de weg", zegt een woordvoerder van INretail.

Personeel in loondienst moet een afkoopsom krijgen vanwege hun ontslag, tenzij de eigenaar overleden is, met pensioen gaat of ziek is. Dit was voor Vromans geen probleem. Zijn twee kinderen werken samen met hun ouders in de zaak. "Als familiebedrijf hebben we bijna geen personeel in dienst."

Na 58 jaar gaat de winkel sluiten vanwege de coronacrisis.© Privéfoto.
Na 58 jaar gaat de winkel sluiten vanwege de coronacrisis.

Voorraad

De grootste kostenpost bij de kledingwinkel is de voorraad, legt Vromans uit. "Onze leveranciers hebben lange levertijden. We zouden nu al de orders voor het najaar moeten gaan bestellen. Dat geld moeten we dan ook voorschieten. Dat terwijl niemand weet hoe met met corona verder gaat. Is alles in het najaar weer normaal?"

Winkeliers krijgen vanwege de lockdown van de overheid wel een eenmalige Opslag Voorraad Gesloten Detailhandel. Het gaat om een opslag bovenop de TVL-subsidie (Tegemoetkoming Vaste Lasten), bijvoorbeeld bedoeld om de kosten voor niet verkochte kerstvoorraad te compenseren. Het gaat echter om een maximumbedrag van 20.160 euro. "Ook moeten we nog afwachten hoe het met de TVL zit."

Spaargeld geslonken

De winkel bestaat al jaren en in het luxe segment zijn de marges redelijk. Toch staat er niet veel spaargeld meer op de rekening, zegt Vromans.

"In de kredietcrisis hebben we al op onze reserves in moeten boeten. Bovendien zitten we met herenmode niet in een groeisegment. Integendeel, mannen gaan steeds vaker casual gekleed naar hun werk. Het bestedingsgedrag verandert en het geld wordt aan andere zaken uitgegeven. En vanwege de lockdown zijn mannen meer online kleding gaan kopen, we denken dat dat aanhoudt."

Pijn in het hart

Ook die trend speelde mee in de beslissing om te stoppen. De onzekerheden stapelden zich op, vertelt hij. Wanneer zijn er weer bruiloftsfeesten toegestaan?

"Uiteindelijk was het een puur rationele beslissing waarbij we kansen en bedreigingen bij elkaar hebben opgeteld. Maar emotioneel doet het wel wat met je. We hebben elkaar een paar keer diep in de ogen aangekeken. Wat is wijsheid? Dit dus, maar we hebben de beslissing met pijn in ons hart genomen."

Ondernemen is keuzes maken, weet hij. "We houden nu een opheffingsuitverkoop waarbij alles voor de helft weggaat in de hoop een deel van de voorraadkosten terug te verdienen. Doorgaan kon niet, we wilden zeker niet failliet gaan en houden de regie graag in eigen handen. Ik denk dat ook veel andere ondernemers voor deze keuze staan. We krijgen ook veel reacties van andere winkeliers die dat bevestigen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
LockdownDetailhandelWinkelenCoronacrisis in Nederland