Sekswerker Moira wil weer aan de slag: 'Deze situatie is echt gevaarlijk'
Massagesalons, kappers en waxsalons, allemaal gaan ze weer open. Maar sekswerkers mogen nog niet aan de slag van het kabinet. Oneerlijk en gevaarlijk vindt sekswerker Moira Mona.
Het kabinet had voor de meeste contactberoepen een blijde boodschap deze week: ze mogen per 3 maart weer open. Maar dat geldt niet voor sekswerkers.
Met dat werk ‘heb je te maken met het bijzondere karakter van dat beroep, namelijk dat je heel dicht bij elkaar bent, met alle risico's van overdracht van het virus’, lichtte demissionair premier Rutte toe tijdens de persconferentie.
Protest
Sekswerker Moira Mona (artiestennaam) vindt het onzin. Ook andere contactberoepen komen vaak dichtbij hun klant, stelt ze. Denk aan iemand die massages geeft, of een kapper die iemands pony knipt.
Op dinsdag gaat Moira Mona samen met collega's protesteren in Den Haag om zo te laten horen hoe oneerlijk ze deze keuze van het kabinet vinden.
Waarom de uitzondering voor sekswerkers?
Het kabinet heeft het OMT deze maand gevraagd om een advies over het effect van mogelijke versoepelingen, waaronder bij de niet-medische contactberoepen, zoals sekswerkers.
In hun advies gaan de medische experts van het OMT alleen niet concreet in op die beroepen, en dus ook niet op de sekswerkers. Het lijkt er dus op dat het demissionair kabinet zelf voor die uitzondering heeft gekozen. Het heeft in elk geval niet die keuze gemaakt naar aanleiding van het advies van het OMT.
Moraliserend
"Ik zeg niet: het zou goed zijn als alle contactberoepen weer aan de slag gaan, of als wij aan de slag gaan. Maar als je zegt: alle contactberoepen mogen weer, behalve de sekswerkers, dan laat je gewoon zien dat je een moralistisch standpunt hebt", zegt Moira.
Misschien dat er ook wat vooroordelen over hygiëne in het sekswerk achter schuil gaan, stelt ze. Maar ook de sekswerkers hebben een coronaprotocol: Moira vraagt haar klant eerst – op anderhalve meter - de hemd van het lijf over zijn gezondheid, en de werkruimte wordt voor en na elke klant gedesinfecteerd.
Zoenen hoeft niet
En de seks zelf? Dat kan niet op anderhalve meter. "Pijpen doe je met condoom, dus dan is er geen virusoverdracht. Je hoeft niet te zoenen en je hoeft niet over elkaars lichaam te likken. Bovendien draagt zweet het virus niet over."
Gehijgd wordt er wel natuurlijk en in bepaalde posities komen gezichten dicht bij elkaar. Volgens Moira heeft de branche eerder in gesprekken met de overheid voorgesteld om alleen nog hun werk te doen met mondkapjes, niet te zoenen met de klant en standjes als missionaris tijdelijk in de ban te doen. Maar daar kregen ze geen gehoor op.
Besmettingen onder sekswerkers
De GGD houdt van sommige sectoren bij hoeveel besmettingen er voorkomen. Denk aan de zorg en het onderwijs. Bij sekswerk is dat niet het geval, zo laat een woordvoerder van het RIVM weten. Het is dus niet duidelijk of er veel of weinig besmettingen zijn bij die beroepsgroep.
Agressieve klanten
Ondertussen zitten veel sekswerkers met de handen in het haar. Moira heeft collega’s die toch maar, stiekem, hun werk blijven doen om rond te kunnen komen. Wordt de klant agressief, dan durven ze niet de politie te bellen, want ze overtreden de coronaregels.
"Ik hoorde pas van een vriendin die een ‘car date’ had en die werd letterlijk de auto uitgegooid. Het wordt soms echt gevaarlijk."
Wandelen
Ook Moira spreekt nog wel eens af met een vaste klant, maar tijdens een wandeling op afstand, zo benadrukt ze. Ze deelt met haar klanten een voorkeur voor de fetish BDSM.
"Het klinkt cliché, maar het is gewoon zo: veel klanten willen graag praten. Over die fetish kun je het niet hebben met vrienden en familie."
Geen recht op steun
Rondkomen kan ze nog net. Net als veel andere sekswerkers werkte Moira via het 'opting in'-systeem, een initiatief van de overheid. Je bent dan geen werknemer en geen zzp'er, maar maakt wel afspraken met je exploitant.
Fijn in normale tijden, maar in de coronacrisis had je in 2020 geen recht op WW en ook niet op de steun voor ondernemers.
Andere inkomsten
Halverwege 2020 besloot ze dus om maar zzp'er te worden. Zonder eerder gemaakte omzet heeft Moira nog steeds geen recht op coronasteun, maar ze kan nu wel alternatieve inkomsten genereren. Ze doet online sessies of stuurt foto’s tegen betaling.
Wat ook helpt? "Ik heb een partner die een normaal inkomen heeft. En ik heb mazzel dat hij geen totaalhufter is."
Steun voor sekswerkers
Onder meer naar aanleiding van een motie van de ChristenUnie is er inmiddels een regeling voor beroepen, zoals sekswerkers, die tussen wal in schip vallen: de TONK. De hoogte van die tegemoetkoming verschilt per persoon.
De uitvoering van de regeling loopt nog niet bij alle gemeenten op rolletjes, zo hoort de ChristenUnie. Kamerlid Stieneke de Graaf gaat daar binnenkort Kamervragen over stellen.