CPB-directeur wil dat Nederland crypto's verbiedt: 'Klappen zeepbel onvermijdelijk'
De bitcoin en andere cryptocurrencies zouden in Nederland verboden moeten worden. Dat vindt Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens Hasekamp is een crash van de digitale munten 'onvermijdelijk'.
Daarom moet Nederland zo snel mogelijk ingrijpen. "Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos", schrijft Hasekamp, vandaag in het Financieel Dagblad. Het CPB is de belangrijkste adviseur van de overheid op economisch terrein.
'Een besmettelijk verhaal'
Volgens Hasekamp, die ruim een jaar directeur van het CPB is, heeft 'voorzichtige regulering' van de munt een averechts effect. "Dat legitimeert cryptovaluta's als een bonafide financieel product", schrijft hij. Daarom wil Hasekamp een 'totaalverbod' op de productie, handel en het bezit van de cryptomunten.
Volgens de CPB-directeur zijn cryptovaluta's "een besmettelijk verhaal waarin mensen geloven omdat andere mensen erin geloven."
De munt kan nooit een alternatief voor geld worden, denkt Hasekamp. Buiten het criminele circuit is het namelijk niet geschikt als betaalmiddel.
'Waardevastheid bestaat niet'
"Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken", schrijft de CPB-directeur. Als Nederland de bitcoin zou verbieden, daalt de waarde van de munt vanzelf, verwacht hij.
In China werd de handel van bitcoins vorige maand al aan banden gelegd. De autoriteiten hebben het financiële instellingen daar namelijk verboden om diensten te verlenen die zijn gerelateerd aan transacties in cryptomunten. Dat zorgde voor een forse koersdaling van de munt.
Nationale munt in El Salvador
Intussen maakt El Salvador (6,5 miljoen inwoners) van de bitcoin juist een officieel betaalmiddel. De cryptocurrency wordt er daardoor een nationale munt.
Of Nederland de bitcoin überhaupt kan verbieden is maar de vraag. De munten worden namelijk niet door een financiële instelling uitgegeven. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees daarom in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand.
Wel of geen betaalmiddel: hoe zit het nu?
In de meeste landen wordt bitcoin niet officieel gezien als een betaalmiddel, maar is het ook niet illegaal. Zo ook in Nederland. Je kan er online een pizza mee afrekenen, zonder dat de politie op de stoep staat.
De belastingdienst ziet bitcoin vooral als een belegging. Wie bitcoins heeft en daar winst mee heeft gemaakt moet daar dus belasting over betalen. Bitcoinbedrijven vallen onder toezicht en moeten aan strenge regels voldoen.