Buitenland

IJslandse wet moet eind maken aan loonkloof tussen man en vrouw

Door Maaike Homan··Aangepast:
© Getty ImagesIJslandse wet moet eind maken aan loonkloof tussen man en vrouw
RTL

De IJslandse regering wil werkgevers in het bedrijfsleven verplichten om mannen en vrouwen gelijk te betalen. Het is hiermee het eerste land ter wereld dat bedrijven hiertoe dwingt. Gaat Nederland volgen?

De zogeheten 'gender gap' moet in 2022 helemaal verdwenen zijn, zegt Margét Erlendsdóttir, woordvoerster van het IJslandse ministerie van Sociale Zaken en Gelijkheid tegen RTL Z. "Ongeacht sekse, ethniciteit of nationaliteit, voor gelijkwaardige functies moet een evenhoog salaris staan."

Bedrijven moeten bewijs leveren

Het gaat om een wetsvoorstel dat nog door het parlement geloodst moet worden. De wet moet gaan gelden voor bedrijven met meer dan 25 werknemers en wordt deze maand in het parlement besproken. De komende jaren moet de maatregel dan ingaan.

In de praktijk zouden bedrijven wettelijk worden verplicht te bewijzen dat ze gelijke lonen bieden voor gelijk werk ongeacht geslacht, etniciteit, seksualiteit en nationaliteit. Het gaat niet alleen om gelijk loon voor gelijk werk, maar ook om een gelijke beloning voor arbeid van dezelfde waarde.

De eisen worden gebaseerd op een gelijke-loonstandaard, waarin voorwaarden staan waaraan een bedrijf moet voldoen. Op de vraag wat de mogelijke straf kan zijn voor het negeren van de regels moest Erlendsdóttir het antwoord schuldig blijven. Maar een gang naar de rechter of een mogelijke boete of dwangsom van een toezichthouder liggen voor de hand. 

'Iets radicaals'

Volgens Thorsteinn Viglundsson, minister van Sociale Zaken en Gelijkheid werd het 'tijd werd dat we iets radicaals gingen doen'. Want zo zegt de vader van drie dochters: gelijke rechten zijn mensenrechten. 

IJsland kent vergeleken met andere landen een kleine loonkloof maar alsnog verdienen vrouwen daar gemiddeld veertien tot achttien procent minder dan mannen in een gelijke functie.

"We hebben al veel stappen ondernomen in deze strijd zoals betaald verlof bij de geboorte voor vaders en een vrouwenquota van veertig procent voor de besturen van grote bedrijven", zegt Viglundsson in een statement.

Hij vervolgt: "We boeken vooruitgang maar kennelijk nog niet voldoende. Het is onze verantwoordelijkheid om elke mogelijke maatregel te nemen. Hiermee willen we de wereld laten zien dat je wel degelijk iets kan doen en we hopen dat andere landen deze maatregel zullen overnemen."

Situatie in Nederland

In Nederland was afgelopen november veel te doen om de loonkloof. Door hun gemiddeld hogere opleiding verdienen vrouwen in Nederland onder de 36 bij de overheid meer dan mannen, stelde het CBS toen. In het bedrijfsleven is het nog niet zover: daar verdienen vrouwen onder de 30 meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Begin dit jaar schreef minister Jet Bussemaker (Emancipatie) in een brief aan de Tweede Kamer dat de verschillen in salaris steeds kleiner worden. "Deze beweging naar meer gelijkheid stemt voorzichtig positief, maar de percentages zijn duidelijk, we zijn er nog niet.''

Lees meer over
SalarisVrouwenemancipatie