Carrière

Solliciteren als commissaris? Dan krijg je deze vragen

Door Saskia van Huijgevoort··Aangepast:
© ANPSolliciteren als commissaris? Dan krijg je deze vragen
RTL

Ambitie om commissaris te worden? Nationaal Register, het bureau dat zich exclusief bezighoudt met de werving en selectie van toezichthouders, blijkt een handleiding opgesteld te hebben voor sollicitatiegesprekken. Dit kun je verwachten:

In de handleiding staan tientallen vraagsuggesties, zoals 'waar haal je de tijd vandaan?' En: 'Wat vindt je partner ervan dat je vrije tijd steekt in de functie?'. 

'Laat stiltes vallen'

Allereerst wat over de vorm van het gesprek: schiet niet in paniek als de interviewer lange stiltes laat vallen. "Geef de kandidaat de tijd voor reflectie", staat in de handleiding. Interviewers hebben volgens het bureau het idee dat een stilte drie keer langer duurt, dan de geïnterviewde.

In het begin zal het gesprek er vermoedelijk rustig aan toe gaan. Een kritisch start is een no-go. "Een ontwapende houding levert veel meer informatie op dan een geharnaste. Bewaar de meer confronterende vragen voor later."

En, hoe het gesprek ook verloopt, je zal het gebouw daarna vermoedelijk met een goed gevoel weer verlaten. "Het interview moet aan het eind echter weer positief eindigen, ook al bent u negatief in uw beoordeling."

Geen theoretische vragen

Sommige interviewers vinden het een sport om rare scenario's te bedenken om te zien hoe de kandidaat zich daar uit worstelt. Dat zal jou niet overkomen, als deze handleiding gevolgd wordt.

"Vraag liever wat iemand heeft gedaan en wat hij/zij er van heeft geleerd." Want een verzonnen gebeurtenis vertelt volgens het bureau meer over visie, denkkracht en improvisatievermogen en niets over iemands gedrag. "Tenzij u dát speciaal wil testen, natuurlijk."

Open vragen zijn belangrijk. "Schroom niet om de vraag 'kunt u me er nog wat méér over vertellen?' te hanteren", staat in het document. Deze techniek heeft volgens de handleiding nog een voordeel: ze verraden niets over het mogelijk gewenste antwoord.

Tricky vragen om nu al voor te bereiden

Wie overweegt om een commissariaat aan te nemen, geen gemakkelijke opdracht, wordt verwacht zijn zaakjes goed op orde te hebben. Wat is je stijl van leidinggeven bijvoorbeeld? Wat zijn je meest kenmerkende eigenschappen? En hoe geduldig bent je? Bedenk ook goed waarom je überhaupt eigenlijk toezichthouder wil worden, want de kans dat ze daarnaar vragen is groot. 

En lees je even in. Vragen over de 'Code Tabaksblat' kunnen voorbijkomen. Net als het governance-debat in Nederland en de sector. Want waaraan mag je jezelf als toezichthouder nooit bezondigen en waar ligt de grens voor bestuurders? Wat betekent 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' voor jou in de positie? 

Verwacht de meest kritische vragen niet in het begin van het gesprek. "Tegen het einde mag er - liefst op wat speelse wijze - best wat druk worden uitgeoefend op de kandidaat: 'Meent u dat nou echt, wat u daar net zei?" "God, dat ben ik nou totáál niet met u eens!'"

'Lekker weer, vind je niet?'

Een hoop vragen. En om je nog wat zenuwachtiger te maken: vooraf een leuk praatje voorbereiden over het weer, kan ook geen kwaad.

Het bureau raadt bedrijven namelijk aan om de kandidaat eerst even aan het woord te laten. Dat is trouwens ook bij sollicitaties voor andere functies geen slecht idee: de eerste kennismaking zou namelijk juist het belangrijkste onderdeel zijn van het sollicitatiegesprek.

Meer op rtlz.nl:

Lees meer over
MKBOndernemersBedrijfslevenSolliciteren