Binnenland

NFK: 'Verschillen verzekeringspremie ex-kankerpatiënten volstrekt ondoorzichtig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockNFK: 'Verschillen verzekeringspremie ex-kankerpatiënten volstrekt ondoorzichtig'
RTL

Stel, je hebt in het verleden kanker gehad, bent volledig genezen en wilt nu een huis kopen. Dan heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. En daar gaat het volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vaak mis. " Ze worden geconfronteerd met grote problemen."

Volgens het NFK is vooral het verschil tussen de verzekeraars enorm. Bij dezelfde patiënt rekende een verzekeraar 'vanwege het ooit hebben gehad van kanker' een toeslag van 1566 procent (maandpremie van 9 euro naar 143 euro), terwijl een andere verzekeraar slechts een toeslag berekende van 47 procent (maandpremie van 7 euro naar 11 euro).' Deze bedragen zouden dan niet gedurende de hele looptijd van de verzekering gelden.

'Volstrekt ondoorzichtig' 

Volgens het NFK blijken 'het acceptatieproces en de geoffreerde premies voor klanten volstrekt ondoorzichtig' en doen 'voormalige kankerpatiënten er goed aan bij zo veel mogelijk verzekeraars een offerte aan te vragen.'

Het NFK ondersteunt mensen in de aanvraag:

Het Verbond van Verzekeraars onderkent het probleem en werkt aan een wetenschappelijk model waar een risico tot overlijden uitkomt. "Je moet het zien als een bak met data waar je gegevens in kan voeren over bepaalde vormen van kanker. Daar komt een risicobeoordeling uit", zegt woordvoerder Paul Koopman.

Volgens Koopman is het model bijna klaar en zullen de verschillen tussen verzekeraars daarmee waarschijnlijk kleiner worden. Koopman: "Hopelijk kunnen verzekeraars er begin volgend jaar mee werken."  Dat een verhoogd risico vervolgens een hogere premie oplevert, is volgens hem niet raar. "Dat moet beprijsd worden, zo zit dat in elkaar."

'Kan teleurstellend zijn' 

Een woordvoerder van verzekaar Dela legt uit hoe bij hen de aanvragen worden verwerkt. Volgens haar wordt 70 procent bij hen direct geaccepteerd, 23 procent krijgt een 'ja' na medisch advies. "Bij de andere 7 procent zit een deel dat afgewezen wordt en het advies krijgt over een paar jaar terug te komen. Dat kan teleurstellend zijn", vertelt de woordvoerder. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Zorgverzekeraars verhogen premie méér dan Schippers dacht

 

 

 

Lees meer over
GezondheidKankerVerzekeringenGezondheidszorg