Nieuws

Zo vind je veilig een huurwoning in de vrije sector

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© Archieffoto ANPZo vind je veilig een huurwoning in de vrije sector
RTL

Iedereen die wel eens een huurwoning heeft gezocht in de vrije sector weet het: de zoektocht is een slagveld. Een gevecht tussen vele makelaars die ondoorzichtige kosten berekenen, huisjesbazen die lastige eisen stellen en websites waarvoor betaald moet worden, zonder ook maar een beetje zekerheid op een woning. Check, check, dubbelcheck, met deze zeven tips.

1. Haal de foto's door Google

Heb je twijfels bij de foto's die in de advertentie staan, bijvoorbeeld omdat het er allemaal net iets te perfect uitziet? Je kan heel makkelijk controleren of diezelfde foto's elders op het internet staan. Dat gaat via 'zoeken op afbeelding' in Google Afbeeldingen.

Je uploadt de foto naar Google, die vervolgens alle sites geeft waar de foto ook te vinden is. Blijkt een Australische makelaar hetzelfde appartement aan te bieden, dan is de kans groot dat de woning die je hebt gevonden nep is. Zeker als je moet betalen om te reageren op de woning.

2. Bemiddelingskosten? Bewaar de bonnetjes

Treedt een website of makelaar op als bemiddelaar, dan hoeft de woningzoekende geen kosten te betalen. Deze kosten liggen namelijk bij de verhuurder, schrijft de Woonbond. Alleen als je een makelaar specifiek de opdracht geeft om een bepaalde woning voor je te zoeken, moet je betalen. Dat is dus iets anders dan als je zelf reageert op een advertentie.

In de praktijk vragen makelaars en huizensites daarvoor vaak toch bemiddelingskosten, sleutelkosten of administratiekosten. Soms wel tot één maandhuur plus btw, waardoor het in de honderden euro's kan lopen. Wie niet betaalt, kan naar de woning fluiten.

Het advies is dan ook: betalen als je zeker weet dat je het huis krijgt. Maar bewaar wel alle bonnetjes en correspondentie met de makelaar, zodat je deze kosten later kunt terugeisen. Dat is niet gemakkelijk, maar je hebt er wel recht op.

3. Kijk ook bij de woningcorporaties

Slechte ervaringen met pandjesbazen en huisjesmelkers? Kijk dan ook eens in het aanbod van de grote woningcorporaties, zoals Eigen Haard, Ymere of Vestia. Die bieden naast sociale huur ook woningen aan die in de vrije sector vallen. Hiervoor hoef je niet op een wachtlijst te staan.

Voordelen van huren via een corporatie is dat de huurprijzen vrij redelijk zijn. Ook is het onderhoud vaak beter en professioneler geregeld is. Je hoeft niet bang te zijn dat je maanden moet wachten tot je huisbaas een lekkage komt verhelpen.

Meer op rtlz.nl: Opgepast! Populair platform voor Amsterdamse huurwoningen vol nepadvertenties

Meer op rtlz.nl: Gemeente Utrecht klaar met peperdure, piepkleine huurwoningen

Miniatuurvoorbeeld

4. Pas op voor sleutelfraude

Je hebt de woning van je dromen gevonden en warempel, de verhuurder reageert nog snel ook. Het komt er bijna op neer dat je de woning al binnen hebt, nog voordat je ook maar langs bent geweest bij de eigenaar of de makelaar.

Maar wat blijkt? De eigenaar zit 'toevallig' in het buitenland. Om je toch de mogelijkheid te geven om te bezichtigen, stuurt hij je de sleutel graag op. Moet je wel eerst borg betalen. Sowieso nooit een aanbetaling doen voordat je mag bezichtigen, raadt Jasper de Groot, directeur van huizenzoekmachine Pararius, aan. "Dat is een teken aan de wand."

Het zijn vaak Engelstalige advertenties, net iets te mooi om waar te zijn. Iedereen met een beetje verstand weet genoeg: dit is oplichting. Niet intrappen dus!

5. Check het Kadaster

Heb je via via, dus zonder tussenkomst van de makelaar, een woning gevonden? Dan loont het om even in het Kadaster te kijken of het pand daadwerkelijk van je toekomstige huisbaas is. De Groot: "Dit kost maar 2,40 euro en het kan je een hoop ellende besparen."

Dan moet je natuurlijk wel vooraf vragen of de verhuurder zijn legitimatie wil laten zien. Daar is niets geks aan, want dat zal hij ook aan jou vragen.

6. Betalen voor een site? Pak een kortlopend abonnement

De Groot noemt het 'geld verdienen aan de vele teleurgestelde mensen die de woning niet kunnen huren', maar zelfs hij geeft toe dat het soms nuttig kan zijn om je in te schrijven bij een betaalde website.

Die sites proberen je vaak met korting een zo lang mogelijk abonnement te slijten. "Maar wie zoekt er nou een jaar lang naar een huurwoning?" Heb vertrouwen in jezelf en je zoektocht en kies voor een korterlopend abonnement. Dat scheelt je weer centen.

Hij adviseert wel om van tevoren even met de desbetreffende site te bellen. Heb je het idee dat er geen serieus team achter zit, dan moet je er ook niet voor betalen.

7. Maak gebruik van de expertise van huurteams

In een aantal grote steden zijn zogenoemde huurteams, die huurders bijstaan bij geschillen met verhuurders. Die teams weten precies welke huisjesbazen het minder goed voor hebben met hun huurders. Het loont dus om even na te vragen of jouw potentiële huisbaas niets op zijn kerfstok heeft.

Twijfel je tussen kopen of huren? Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer geeft advies:

Lees meer over
Pararius HuurwoningenEconomieWoningmarktHuurwoningMakelaar