Life

Zo werkt de ABN Amro verlies-o-meter

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPZo werkt de ABN Amro verlies-o-meter
RTL

Op basis van de beurskoers van ABN Amro geeft deze meter aan hoe groot het verlies is, en hopelijk ooit de winst, die de belastingbetaler boekt op de verkoop van de staatsbank. Zolang de meter in het rood staat, staat de belastingbetaler in de min. Zodra de meter in het groen komt, staan we op winst. Het omslagpunt bij de huidige stand van zaken ligt bij een koersniveau van 25,53 euro.

Het omslagpunt is als volgt berekend. Het kabinet wil in stappen 940 miljoen certificaten van aandelen ABN Amro naar de beurs brengen. In eerste instantie zijn er 216,2 miljoen certificaten verkocht, voor een prijs van 17,75 euro. Dat leverde 3,83755 miljard euro op.

In november 2016 verkocht de Staat nog eens 65 miljoen aandelen voor een prijs van 20,40 per stuk. Dat leverde 1,3 miljard euro op. In twee rondes werden daarna 130 miljoen aandelen naar de beurs gebracht, dat leverde 3 miljard euro op.

21,6 miljard belastinggeld

Volgens het ministerie zat in het huidige ABN Amro 21,663 miljard euro aan belastinggeld. Daarvan is nu dus 8,16 miljard euro terug. Maar om quitte te spelen, moet bij de verkoop van de resterende certificaten nog wel 13,5 miljard euro worden opgehaald.

Dat moet dus voor elkaar gebokst worden met de resterende 528,8 miljoen certificaten. Die moeten 13,5 miljard euro opleveren, om te voorkomen dat de belastingbetaler met een verlies achterblijft.

Gebaseerd op actuele beurskoers

Dit betekent dat de resterende certificaten voor gemiddeld 25,23 euro moeten worden verkocht. Als de toekomstige gemiddelde verkoopprijs onder die 25,23 euro blijft, maken we verlies. Als de prijs erboven komt, is sprake van winst. Als fictieve toekomstige verkoopprijs hanteert de verlies-o-meter altijd de actuele beurskoers.

Lees meer over
ABN AMROBeursgangBankenNederland