Personal Finance

Salarisonderhandeling? Geen probleem voor deze vrouwen

Door Marieke van de Zilver··Aangepast:
© NewsWiredSalarisonderhandeling? Geen probleem voor deze vrouwen
RTL

Het blijft een heikel punt: onderhandelen over je salaris. Want waar heb je recht op, wat kan je vragen en wanneer? Vrouwen hebben daar vaker moeite mee dan mannen. Maar het kan ook anders, bewijzen deze vrouwen. "Met bluffen kom je een heel eind."

Zeven procent is volgens berekeningen van het CBS het verschil tussen wat vrouwen en mannen gemiddeld verdienen. Een percentage dat na onderzoek niet te verklaren is door verschil in opleiding, werkervaring en nog achttien kenmerken. 

Werkgevers moeten die oorzaken aanpakken, vindt het College voor de Rechten van de Mens, die vijf mogelijke oorzaken noemt. Maar vrouwen hoeven natuurlijk niet te gaan zitten wachten tot dat gebeurt. Je kunt zelf alvast beginnen met de onderhandeling voor een hoger salaris. 

We vroegen vrouwen die goed zijn in onderhandelen naar hun beste tips:

1. Vraag om wat je toekomt

"In al mijn salarisonderhandelingen heb ik een bedrag genoemd, en daar niets aan afgedaan", vertelt salesmanager Ingrid Coenradie. "Het is heel belangrijk om voorafgaand aan je sollicitatiegesprek al een bedrag in je hoofd te hebben, dan kun je dat zelf inbrengen."

Ook ondernemer Albertine Piels zegt dat je gewoon moet vragen om wat je toekomt. Piels is de kunst van het onderhandelen al vroeg bijgebracht. Ze werkte al sinds haar achtste regelmatig op zaterdag bij het bedrijf van haar ouders. Toen ze veertien was, kreeg ze samen met haar broer haar eerste baantje bij een ander bedrijf en dus was het tijd om salarisverhoging te vragen, vonden haar ouders. "Mijn hartslag ging meteen naar de 200", vertelt ze. "Niemand deed dat, dachten wij. Dat kwam toch vanzelf wel?"

Maar haar ouders bleven erop hameren en namen het potentiële gesprek met hun kinderen door. Zo droegen ze redenen aan waarom ze recht zouden hebben op opslag. Uiteindelijk gingen Piels en haar broer op een vrijdagmiddag 'met lood in de schoenen' naar hun baas. En zowaar, de baas zei toe. "We waren zo blij", zegt Piels. "Het was gewoon een kwestie van vragen. Dat is een belangrijke les geweest."

2. Je huidige salaris is niet relevant

Een van de tips die het College voor de Rechten van de Mens aan werkgevers geeft: vraag niet naar het vorige salaris, want daarmee worden vrouwen benadeeld. Daar is Coenradie het hartgrondig mee eens. "Dat doet helemaal niet ter zake", zegt ze.

"Op het moment dat mij gevraagd wordt wat ik in mijn huidige werk verdien, zeg ik: 'wat ik veel belangrijker vind, is wat ik hier zou kúnnen verdienen. En ik had dit bedrag in gedachten.' En nogmaals: durf dat bedrag ook te noemen."

3. Nee is niet altijd nee

Piels, inmiddels werkzaam voor haar eigen bedrijf Hackastory, zegt nog dagelijks iets te hebben aan de onderhandelingslessen van haar ouders. "In mijn omgeving hebben volwassenen vaak nog dezelfde reactie als ik als kind", zegt ze. "Terwijl ik op jonge leeftijd alle scenario's al eens had meegemaakt."

Want op de vraag om een bepaald salaris kwam ook wel eens 'nee' als antwoord. "Dan zeiden mijn ouders: denk na over een andere, creatieve oplossing. Een nee is niet altijd een harde nee, soms kom je er met een creatieve tussenweg wel."

Ook Coenradie neemt met 'nee' niet zo maar genoegen. "Met bluffen kom je vaak een heel eind", zegt ze. "Hou vast aan wat je wil hebben."

Als er dan echt geen beweging mogelijk lijkt, zoekt ook zij naar andere oplossingen. "Vaak ligt ergens anders wel ruimte. Je kunt nog altijd onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden."

4. Je hebt elkaar nodig

'Gelijkwaardigheid' is het belangrijkste streven van Coenradie, in elk gesprek dat ze aangaat. "Ik bedenk altijd: je hebt elkaar nodig." Als je dat beseft, zegt ze, gaat het gesprek veel soepeler en durf je ook eerder te vragen om wat jij wilt.

Volgens Piels is het daarom belangrijk niet alleen van jezelf uit te gaan, maar er ook achter te komen wat de ander nodig heeft. "Ik geloof erin dat als je van de ander te weten kan komen wat het precies is wat zij nodig hebben, je dat makkelijker kunt matchen aan wat jij zelf te bieden hebt", zegt ze. "Dan kun je daarop inspelen."

5. Niet twijfelen

Nee, onderhandelen is niet altijd gemakkelijk, vinden beide vrouwen. Maar je kunt, en moet, het wel leren om te krijgen waar je recht op hebt. Want wie vraagt, die krijgt wat. "Ik zie de wenkbrauwen altijd omhoogschieten als ik mijn bedrag noem, maar daar is het nog nooit op stukgelopen", zegt Coenradie. "En dat komt niet door mijn toegeeflijkheid."

"Je denkt misschien dat er voor jou honderd anderen klaarstaan, maar meestal is dat helemaal niet zo", zegt ook Piels. "Iedereen heeft iets in huis wat hem uniek maakt voor een werkgever. Je moet er alleen achterkomen wat dat is."

Meer over salarisonderhandelingen:

  • Vrouwen durven vaak minder hard te onderhandelen dan mannen, denken arbeidspsychologen. Wees niet bang om voor jezelf op te komen.
  • Praten over je vorige salaris is maar een klein onderdeel van de salarisonderhandelingen. Met deze tips maak je van de hele onderhandeling een succes.
  • Deze bedrijven kennen geen salarisonderhandelingen. Alle salarissen zijn er openbaar. Dat is eerlijker voor iedereen, vinden zij.