Weer niet gewonnen? Zo werkt de trekking van de Postcode Kanjer
Bij menig koffieautomaat zal de Kanjertrekking van de Postcode Loterij nog eens worden doorgenomen. Hoewel het oneerlijk lijkt dat de megaprijs maar onder twee deelnemers is verdeeld, valt dat wel mee. Want hoe meer deelnemers in een straat, hoe groter de kans op een (kleinere) prijs.
De Industrieweg in het Friese Eastermar is twee multimiljonairs rijker. De Kanjer van de Postcode Loterij viel gisteravond in een straat waar maar twee gezinnen deelnamen. De 27 miljoen euro hoeft dus niet met tientallen andere huishoudens te worden gedeeld.
'Maar ik woon in een hele drukke straat...'
Klinkt oneerlijk als je in een straat woont, laten we zeggen de Amsterdamse Overtoom, waar heel veel mensen wonen. Als daar de Kanjer was gevallen, hadden de geluksvogels de buit moeten verdelen met waarschijnlijk veel meer deelnemende buren.
Toch is het niet zo oneerlijk als het klinkt. De kans dat de Kanjer valt op een postcode met veel deelnemers is namelijk groter dan dat die valt op een dijkje met twee huizen ergens in Friesland. "Hoe meer loten er meespelen, hoe de groter de kans is. Ieder afzonderlijk lot zit in de trekking", legt woordvoerder Chantal Pesch uit.
Kansberekenen
Oftewel, er wordt geen postcode getrokken, maar een lot. Aan dat lot wordt dan de winnende postcode gehangen. "In het geval van Eastermar is het statistisch gezien dus wel bijzonder dat die daar gevallen is."
Hoe groot die kans precies is, wordt later berekend. Pesch heeft wel de cijfers van vorig jaar, toen de Kanjer viel in Den Haag. Daar mochten 32 winnaars samen bijna 25 miljoen euro verdelen. "Vorig jaar was de kans om in de winnende straat te wonen 1 op 244.143. Dit jaar zal die veel kleiner zijn."
Minder kans, meer geld in de Staatsloterij
Dat kwam neer op 0,00041 procent. Ter vergelijking, de kans dat je de Oudejaarsloterij won was 0,000024 procent, zo berekende Mathijs Bouman twee jaar geleden. Dat is ongeveer zeventien keer zo klein. Al hoef je die jackpot dan weer niet met de buren te delen.
Bij de normale prijzen van de Postcode Loterij, zoals de straatprijs, wordt er overigens wel een postcode getrokken. Alle deelnemers in die winnende straat krijgen dan een bedrag afhankelijk van met hoeveel loten ze meespelen. Er wordt dus iedere week een ander totaalbedrag uitgedeeld.
Econoom Mathijs Bouman heeft het overigens niet zo op loterijen en besloot een Oudejaarslot in de fik te steken: