Nieuws

Bedrijf dat zwangere vrouw wilde lozen op de vingers getikt

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesBedrijf dat zwangere vrouw wilde lozen op de vingers getikt
RTL

Een bedrijf uit Roermond besloot - in strijd met de wet - het contract van een zwangere vrouw niet te verlengen. Haar baas ontkent dat dat de oorzaak was, maar kon er bij de rechter niet onderuit onderuit, want de vrouw maakte een geluidsopname van hun gesprek.

De vrouw werkte op een tijdelijk contract bij Decadence, een groothandel in wenskaarten uit Roermond. Eind 2016 zou haar contract voor de tweede keer verlengd worden, maar dat wilde haar baas niet omdat ze zwanger was, blijkt uit het recente vonnis van de rechtbank.

Geheime geluidsopname

De directeur van het bedrijf beweert dat het contract van de vrouw niet is verlengd omdat ze niet goed functioneerde. Maar de vrouw had stiekem een geluidsopname gemaakt van het gesprek, waar vrij duidelijk uit blijkt dat de zwangerschap een belangrijke rol speelde. Over die stiekeme opname spreekt de rechter zich overigens niet uit. 

Haar baas doet stevige uitspraken. Zo zegt hij letterlijk: "Kijk, het is wel zo, je kunt het  één keer verlengen, een contract, en daarna moet je het voor onbepaalde tijd doen en dat is natuurlijk heel tricky. Daar heb ik eerlijk gezegd een zwaar hoofd in omdat ik niet weet hoe het gaat lopen allemaal."

'Als mens is er niks mis met jou'

En daarna: "Kijk, het is ook niks persoonlijks naar jou toe maar ik moet gewoon zakelijk kijken, wat is wijsheid? Ik heb het er ook met een paar mensen over gehad en ik moet als mens nadenken en als ondernemer, en als mens is er natuurlijk niks mis met jou."

Vervolgens gaat hij door over haar thuissituatie: "Je weet ook niet hoe jij je gaat voelen he? En ik moet ook rekening houden met de andere kant van het verhaal. Als dadelijk die man van jou wil dat je voor dat kind gaat zorgen, ik wil helemaal niet dat je nog gaat werken, kijk, je weet het allemaal niet he?"

'Overvallen met vragen'

De baas stelde tegenover de rechter dat hij haar contract alleen niet wilde verlengen vanwege haar functioneren, en dat hij voor het blok is gezet omdat ze hem overviel met haar vragen. Maar op basis van het opgenomen gesprek concludeert de kantonrechter dat de zwangerschap van de werknemer een van de belangrijkste redenen was om haar contract niet te verlengen. 

De aanklager eiste 37.431 euro aan materiële schadevergoeding en 5000 euro aan immateriële schadevergoeding, plus rente en kosten, op basis van inkomensschade op basis van verlenging naar een vast contract.

Inbreuk op grondrecht

De rechter oordeelt mild richting de werkgever. Dat de vrouw een vast contract zou krijgen was namelijk niet aannemelijk, zo stelt hij, en haar inkomen uit uitkering ligt op ongeveer hetzelfde niveau als het salaris dat ze in tijdelijk dienstverband zou hebben gekregen. Ze krijgt daarom geen schadevergoeding toegezegd om misgelopen inkomsten.

Ze krijgt wel een immateriële schadevergoeding toegezegd omdat het bedrijf inbreuk heeft gemaakt op een grondrecht - het recht van gelijke behandeling. Het geëiste bedrag van 5000 euro is wel verlaagd omdat de baas stelt een ander antwoord te hebben gegeven als hij vooraf had geweten welk gesprek ze zouden gaan voeren. Ze krijgt daarom 1000 euro schadevergoeding toegezegd, plus wettelijke rente.

Beide partijen moeten wel hun eigen proceskosten betalen, dus of de vrouw er daadwerkelijk iets aan overhoudt, is de vraag.

Lees meer over
ZwangerschapOntslag