Gezondheid

Vlees eten zonder schuldgevoel? Eet dan kip

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockVlees eten zonder schuldgevoel? Eet dan kip
RTL

Aardappels, groente en... vlees. Om dat automatisme te doorbreken is het volgende week de Nationale Week Zonder Vlees. Geen zin om mee te doen? Blijf dan gewoon lekker vlees eten en help tegelijkertijd het milieu. Dat kan, het toverwoord is kip.

Helaas, het liefst heeft de aarde dat je nu per direct veganist wordt en dus geen vlees, kaas en zuivel meer eet. Dan bespaar je 850 kilo CO2 per jaar. Dat is evenveel als je koelkast met vriezer in zes jaar tijd aan broeikasgassen uitstoot, rekende Milieu Centraal uit.

Maar wat als je vlees echt niet kunt laten liggen, ook niet een weekje tijdens de Nationale Week Zonder Vlees? Heel simpel: om het milieu een handje te helpen, laat je rund vaker staan en eet je dan kip.

Liever kip dan koe en schaap

Eerst even de vervelende feiten. Vlees is zo vervuilend doordat het op een inefficiënte manier geproduceerd wordt. De dieren die we eten, moeten eerst heel veel voer krijgen voordat ze rijp zijn voor de slacht en wij ze kunnen eten. Dat veevoer maken, kost weer veel grondstoffen, land, water en energie. Daarnaast zorgt de productie van vlees voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht. Dan hebben we het nog niet over de behandeling van de dieren (en die gruwelijke filmpjes uit slachterijen).

Wat veel mensen niet weten, is dat de verschillen in vervuiling tussen de verschillende soorten vlees groot zijn. Kip eten is minder schadelijk voor het milieu doordat kippen voor minder broeikasgassen zorgen dan schapen en koeien. Dat zijn herkauwers die met hun scheten en boeren broeikasgas methaan onze atmosfeer in helpen. Daar komt bij dat kippen per kilo vlees veel minder voer nodig hebben.  

Miniatuurvoorbeeld

Liever gehakt dan biefstuk

Ook goed om te weten: biefstuk is een stuk slechter voor het milieu dan gehakt. Het rekensommetje: In gehakt zit meer vlees van melkkoeien. Dat vlees belast het milieu minder dan vlees van vleeskoeien, doordat de impact van de melkveehouderij mag worden verdeeld over alle producten die van die koeien komen (zuivel, kalfsvlees en rundvlees).

Behalve vaker kiezen voor kip (of varken), kun je ook letten op keurmerken. Kirsten Palland van Milieu Centraal: "Die keurmerken letten niet alleen op dierenwelzijn, maar ook de milieueisen. Als je vlees koopt, ga dan bijvoorbeeld voor twee of drie sterren Beter Leven of voor biologisch vlees. Dan maak je een verantwoorde keuze."

Die stukjes vlees zijn vaak wel wat duurder dan de kiloknallers. Je zou ook wat minder vlees kunnen eten. Twee dagen in de week geen vlees of vis bespaart 130 kilo CO2 per persoon per jaar.

Pas op met de kaasschnitzel

Wat eet je die dagen dan? Het allermilieuvriendelijkst is je stukje vlees te vervangen door bonen en peulvruchten. Vegaburgers staan op de tweede plek. Als je het heel goed wilt doen, zouden die zonder kaas moeten zijn, zegt Kirsten Palland. "Want als je een kaasschnitzel eet, zit je op 6,5 kilo CO2 per kilo en kom je vlak bij die kip met een uitstoot van 6,8 kilo C02 per kilo. De gewone groenteburger met bijvoorbeeld linzen en spinazie en wellicht soja heeft een uitstoot van 2,6 kilo CO2. Dat is wel een groot verschil."

Leuk om tegen een betweterige vegetariër te zeggen: kaas is per kilo dus ongeveer even milieubelastend als vlees.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Natuur & MilieuorganisatiesMilieuvervuilingVegetarismeVleesprijzenVeganismeVoedselNederland