Life

Vrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren

Door Chris Koenis··Aangepast:
© GettyVrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren
RTL

Voor het aanvragen en opnemen van vakantiedagen zijn er vaste regels. Daarbij zijn er een paar uitzonderingen die ervoor zorgen dat je niet op vakantie kunt wanneer jij dat wil.

Het hele jaar ben je bezig met het 'sparen' van vakantiedagen: het is een kwestie van opbouwen. In Nederland geldt dat een werknemer ieder jaar dat hij of zij werkt recht heeft op minimaal viermaal het aantal uren dat je per week werkt. 

Dus als je 40 uur per week werkt, verdeeld over 5 dagen, heb je na een jaar werken recht op minimaal 20 vakantiedagen want: 4 x 40 = 160 uur vakantie.

Dit zijn je zogeheten wettelijke vakantiedagen. En wat fijn is: deze mag je altijd meenemen naar het volgende jaar. Wettelijke vakantiedagen zijn dan nog 6 maanden geldig, voordat ze vervallen. Kortom: de dagen die je dit jaar opbouwt moet je voor 1 juli 2019 opnemen, tenzij je niet in staat was je vakantiedagen op te nemen door ziekte. 

Meer vrije dagen

Dan zijn er ook nog bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn de vrije dagen die zijn afgesproken binnen je bedrijf, in je cao of in jouw eigen arbeidsovereenkomst. Vaak hangt dit af van je leeftijd en het aantal jaren dat je in dienst bent.

Werk je zoals bij het voorbeeld hierboven 40 uur per week, verdeeld over 5 dagen, en krijg je dit jaar 26 dagen vakantie? Dan zijn deze verdeeld over 20 wettelijke en 6 bovenwettelijke vakantiedagen.

Miniatuurvoorbeeld


Reizigers op Schiphol (foto: ANP).

Twee weken

Maar dan wil je ze natuurlijk netjes opnemen. Daarvoor zijn ook regels, waarvan de belangrijkste is dat je de gewenste vakantieperiode schriftelijk of digitaal doorgeeft aan je werkgever - ook zonder dat deze hierom vraagt. Normaal gesproken wordt vakantie per dag opgenomen, maar dit kan op verzoek bij veel werkgevers ook per uur.

Nadat je een aanvraag hebt ingediend, heeft je werkgever twee weken de tijd om deze te weigeren. Gebeurt dat niet, mag je in de aangevraagde periode sowieso op vakantie. Let wel: sommige beroepsgroepen - denk aan bouwvakkers - moeten in een bepaalde periode hun vakantie opnemen.

Deel je ervaringen

Heb jij frustraties omdat je altijd heel ver van te voren je vakantie moet aanvragen? Of is jouw vakantie wel eens ingetrokken of geweigerd? Dan komen we graag met je in contact. Mail ons op oproep@rtl.nl.

Onmisbaar

Er zijn enkele uitzonderingen waardoor een vakantieverzoek mag worden geweigerd. Een afgesproken vakantie kan worden ingetrokken als je werkgever een 'zwaarwegend bedrijfsbelang' heeft. Dat wil zeggen: jij bent onmisbaar en jouw vakantie mag niet leiden tot een (ernstige) verstoring van de bedrijfsvoering.

Zo'n situatie kan bijvoorbeeld ontstaan doordat veel van je collega's ziek zijn, ontslag of een belangrijke spoedopdracht. Heb je jouw vakantie al betaald en moet je toch komen werken? Dan draait jouw werkgever op voor de kosten. Dat geldt voor zowel boekings- als annuleringskosten voor vluchten en hotels.

En tot slot, vergeet niet dat de dagen waarop je ziek bent ook altijd ziektedagen zijn. Of je nu vrij bent of niet. Dat betekent dus dat je werkgever over die dagen géén vakantiedagen inhoudt. 

Lees ook: Ziek tijdens je vakantie? Zo zorg je dat je extra vrije dagen krijgt

Lees meer over
FNVEconomieVakantieVrije Tijd