Nieuws

Oeps! Spelfout op je vliegticket is vaak een prijzige grap

Door Carien ten Have··Aangepast:
© Getty ImagesOeps! Spelfout op je vliegticket is vaak een prijzige grap
RTL

Ben je een vliegticket aan het boeken? Let dan even op dat je geen fouten maakt. Een spelfout op je ticket kan namelijk tientallen euro's kosten, waarschuwt de Consumentenbond.

In de basis is het simpel: de naam die op je ticket staat, moet dezelfde zijn als de naam die in je paspoort staat. Komen die twee niet overeen, dan kan een vliegmaatschappij je weigeren. Anders is het namelijk niet te controleren of de persoon die het ticket heeft geboekt en diegene die met het ticket aan de gate staan, dezelfde persoon zijn.

Dat kan nog weleens misgaan als iemand anders een vliegticket voor je boekt. Iemand met roepnaam Kees heeft misschien Cornelis in zijn paspoort staan, Lexie heet misschien officieel Alexandra. En een typefoutje is ook al snel gemaakt.

Het gaat ook vaak mis bij getrouwde stellen, ziet de Consumentenbond. Bij het boeken van het ticket wordt dan bijvoorbeeld de gehuwde naam doorgegeven, terwijl in het paspoort nog altijd de meisjesnaam staat.

24 uur

Als je er snel bij bent, is er nog niet zoveel aan de hand. Bij de meeste maatschappijen mag je de spelfout op je ticket vlak na de boeking nog kosteloos aanpassen.

Er gelden dan wel wat regels. Bij Ryanair moet de fout gemeld zijn binnen 24 uur na het boeken van het ticket. Bij EasyJet mag je maximaal drie letters aanpassen. Bij sommige maatschappijen, zoals budgetmaatschappij Flybe, moet je voor het aanpassen van je meisjesnaam wel kunnen aantonen dat je getrouwd bent. KLM is coulant, daar mag je gratis foutjes in je naam corrigeren tot een paar uur voor vertrek, blijkt uit het onderzoek.

Nieuw ticket kopen

Maar dat geldt lang niet overal. Bij Norwegian betaal je standaard 55 euro voor een naamswijziging op een Europese vlucht. Ga je intercontinentaal dan kost het je 80 euro. En wil je bij EasyJet meer aanpassen dan drie letters, dan betaal je 25 euro.

Sommige maatschappijen zijn minder flexibel. Bij Turkish Airlines moet je volgens de regels zelfs een heel nieuw ticket kopen, ongeacht het moment waarop je het foutje meldt. Afhankelijk van hoe groot de spelfout is, worden er soms uitzondering gemaakt.

En dat is dan nog als je er snel achterkomt dat de naam op je ticket niet klopt. Want kom je er pas een dag vantevoren achter dat je naam verkeerd op je ticket staat, dan wordt het helemaal prijzig. Bij veel luchtvaartmaatschappijen moet je in dat geval geld bijleggen om de naam aan te passen.

115 euro

Bij Corendon is dat bijvoorbeeld 30 euro, bij Easyjet 65 euro, en bij Ryanair loopt het bedrag op tot 115 euro. 

Bij Vueling betaal je 50 euro voor het aanpassen van je naam. Maar dat is niet het enige. Bovenop dat bedrag berekent de maatschappij ook nog het verschil in tarief tussen het moment waarop je het ticket boekte, en de dag waarop je de fout corrigeerde. En dan kunnen de kosten aardig oplopen.

Kom je er op het vliegveld zelf pas achter dat je een foutje hebt gemaakt? Dan moet je bij alle maatschappijen betalen om je ticket te wijzigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over
ConsumentenbondLuchtvaart