Nieuws

'Migraine op het werk heeft nog steeds een groot stigma'

Door Saskia van Huijgevoort··Aangepast:
© iStock'Migraine op het werk heeft nog steeds een groot stigma'
RTL

Migraine: een onophoudelijk stekende of bonzende hoofdpijn, soms gecombineerd met lichtflitsen of zelfs overgeven. Eén op de zeven werknemers heeft er in meer of mindere mate last van. Toch heeft de aandoening nog steeds een groot stigma, zegt het Migrainefonds. Redacteur en ervaringsdeskundige Saskia van Huijgevoort herkent zich daar ook in.

De chronische hersenaandoening, want dat is migraine, komt voor in aanvallen. Sommige mensen hebben er één of twee keer per jaar last van, anderen meerdere keren per maand. Een derde van de werknemers die eraan lijden hebben niet alleen last van de hoofdpijn, maar ook van hun schuldgevoel, blijkt uit onderzoek van Gfk. 

68 procent gaat bij een aanval naar huis, maar één op de 16 probeert anderen niets te laten merken en zet het werk zo goed mogelijk voort. Kleine tip: dat is niet altijd een goed idee, blijkt uit eigen ervaring. Als freelancer bij een aantal grote radiostations had ik er jarenlang last van en wilde ik maar één ding: dat mijn collega’s er niets van merkten. Het voelde als falen om mijn werk op hun toch al zwaar belastte schouders te laden. Bovendien was ik bang dat ik niet serieus genomen werd. Met een beetje hoofdpijn kan je best doorwerken, toch?

Een emmertje naast je bureau om in over te geven

Dat pakte niet altijd goed uit: in de teksten in het draaiboek werd koning Willem-Alexander gedegradeerd tot prins en een chirurg ineens een nerd-o-loog (dat is niet eens een beroep). Er waren zelfs momenten dat ik zo duizelig was, dat ik mijn eigen naam niet meer kon herinneren en mezelf voor de uitzending maar met een willekeurige voornaam voorstelde, tot grote hilariteit van de bewaking.

En alhoewel ik mijn uiterste best deed om mijn directe collega’s niets te laten merken, was de pijn soms ondragelijk, zelfs met de zwaarste pijnstillers. Tijdens de schietpartij op Utøya had ik geen tijd om tussen de interviews een sprintje naar de wc te trekken en zat ik zelfs met een emmertje naast mijn bureau om over te geven.

‘Migraine is een stigma’

Kleine tip: ga naar huis als je een aanval op voelt komen en wanneer medicatie niet werkt. Rust nemen is belangrijk, tipt voorlichter Yvette Moerings van het Migrainefonds. "Veel mensen durven er niet open over te zijn, omdat ze nog te vaak niet serieus worden genomen. Migraine is  geen hoofdpijn, waar je nog wel even mee door kunt werken, maar een chronische hersenaandoening. Negen van de tien keer moet je gewoon naar huis."

Om collega’s en werkgevers daarvan bewust te maken, opent de stichting in samenwerking met andere organisaties vandaag en morgen in Amsterdam een pop-upstore, als start van de Migraine Week. Daarin wordt informatie en voorlichting gegeven over het omgaan met migraine, maar kunnen mensen met een VR-bril ook een aantal symptomen van migraine ervaren. De hoofdpijn zelf is moeilijk na te bootsen, maar het is wel mogelijk om een aantal andere verschijnselen te ervaren. "Sommige mensen zijn vlak voor een aanval gedesoriënteerd, duizelig of zien schitteringen", legt ze uit. 

'Wil je een loyale werknemer, neem er dan één met migraine'

Werkgevers hoeven niet bang te zijn dat het werk eronder lijdt, zegt ze. "Sterker nog, ik zeg altijd: als je een loyale, flexibele werknemer wil, neem dan iemand met migraine. Als ze een keer uitvallen zijn ze vaak enorm bereid om een dag extra te werken."

Wát migraine precies is, is nog steeds erg onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat het een ontregeling is in de hersenstam. De aanvallen kunnen uitgelokt worden door triggers die per persoon verschillen, zoals stress, onregelmatig eten, weinig slaap, fel licht of een verkeerde houding (bijvoorbeeld op je bureaustoel).

Wat helpt?

Om een aanval in te dammen of te voorkomen, zijn er speciale medicijnen die 'triptanen' heten. Er zijn zeven verschillende soorten, dus het is de moeite waard om een andere pil uit te proberen als de pijn aan blijft houden. "Het is schrikbarend hoeveel mensen niet naar de huisarts gaan en zich niet laten doorverwijzen naar een hoofdpijncentrum", zegt Moerings. Ze raadt stellig aan om dat wel te doen.

Toch is de weg naar een oplossing lang. Bij mijzelf hielp niets. Na tientallen experimenten: medicijnen, preventieve massages en zelfs lichte elektroshocks, belandde ik uiteindelijk met een enorme hoop scepticisme bij een acupuncturist. Het kan natuurlijk toeval zijn, want anderen hebben totaal geen baat bij de behandelingen, maar een aantal sessies later constateerde ik tot mijn verbijstering dat er nog steeds geen nieuwe aanval was opgekomen. Inmiddels heb ik er alweer zes jaar geen last meer van.

Hoe ga jij om met migraine op het werk? Laat het weten via onze facebookpagina of mail naar oproep@rtl.nl.

Lees meer over
GezondheidWerkgelegenheidZZP'ers