Howard Schultz stopt na 40 jaar bij Starbucks, maakte keten groot
Topman Howard Schultz (64) stopt na veertig jaar bij Starbucks. Onder zijn vlag groeide de koffieketen uit tot wereldwijd topmerk. Er wordt intussen druk gespeculeerd of zijn volgende stap een politieke gaat zijn, mogelijk zou hij zelfs voor het presidentsschap gaan.
Schultz was gespannen toen hij gisteravond zijn aankondiging deed; hij had al een paar dagen slecht geslapen. Op een podium voor honderden Starbucks-partners maakte hij het grote nieuws bekend: na veertig jaar stopt hij ermee.
Howard Schultz (links) tijdens zijn aankondiging. (Bheeld: Starbucks)
Schultz stapte in 1982 in het bedrijf als directeur operatie en marketing, dik tien jaar na de opening van de eerste winkel. Later werd hij ceo, hoofd internationale groei, weer ceo en uiteindelijk uitvoerend voorzitter, net een trapje boven de nieuwe ceo Kevin Johnson die het stokje van hem overnam.
Schultz ondernemer wordt gezien als de 'architect' van het bedrijf: onder zijn invloed groeide de kleine keten uit tot een wereldwijd imperium met 28.000 winkels in 77 landen.
Arm gezin
Niet gek voor iemand die opgroeide in een arm gezin in een achterstandswijk. Hij werd geboren in Brooklyn, New York, en zijn familie had weinig te besteden. Het gezin kwam bijna op straat te staan nadat zijn vader zijn enkel brak bij een ongeluk op werk, maar ze de zorg niet konden betalen omdat hij onverzekerd was.
Schultz had het in zijn speech en afscheidsbrief dan ook meerdere keren over zijn ouders. "Ik wou dat mijn ouders konden zien wat we hebben bereikt", vertelde hij. En: "Ik heb het bedrijf gebouwd waar mijn vader, een arbeider en WWII-veteraan, nooit voor heeft kunnen werken."
American dream
Daarmee bedoelt hij alle sociale voorzieningen die het bedrijf voor medewerkers regelt, zoals gezondheidszorg en gratis scholing, en de hulp die het bedrijf biedt aan mensen die willen gaan werken vanuit een achterstandsomgeving.
Howard Schultz tijdens zijn afscheidsspeech. (Beeld: Starbucks)
Hij benadrukt dat zijn landgenoten moeten blijven geloven in de beroemde 'American dream'. "Als je kijkt waar ik ben opgegroeid is het onmogelijk. We hebben de verantwoordelijkheid om de Amerikaanse droom opnieuw te bekrachtigen, want ik heb hem geleefd."
'Reactie belangrijker dan fout'
Het was niet altijd makkelijk: Starbucks had te maken met tegenslagen tijdens de financiële crisis, en in mei raakte het bedrijf nog in opspraak door een incident met twee donkere mannen die in een zaak opgepakt werden door de politie.
Er zullen in een bedrijf altijd fouten worden gemaakt en dingen niet helemaal perfect gaan, zei Schultz erover in zijn afscheidsspeech. Maar de reactie daarop is belangrijker dan de fout zelf, voegde hij daaraan toe. Vorige week sloot hij 8000 zaken een dag om personeel een training te laten volgen over 'racial bias'.
Rol als president?
Per 26 juni legt Schultz zijn werk neer. Wat hij nu gaat doen, is onzeker. In een brief aan het personeel heeft hij in elk geval laten weten deze zomer tijd met zijn familie door te willen brengen en zijn opties te overwegen, 'van filantropie tot vrijwilligerswerk'.
Intussen wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke politieke stap. Schultz steunde Barack Obama en Hillary Clinton financieel en heeft zich meerdere keren kritisch uitgesproken over het beleid van Donald Trump.
Hij wordt mede daarom vaak genoemd als potentiële presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Ook heeft hij zich altijd gemengd in maatschappelijke discussies, zoals over homorechten, wapens en schulden van studenten.
Schultz met Oprah Winfrey, waarover ook veel politieke gespeculeerd wordt. (Beeld: Getty Images)
Of zijn volgende stap een politieke rol zal zijn, is verre van zeker. Wel zegt hij zich te willen inzetten voor de toekomst van zijn land.
"Ik maak me al een tijd lang ernstige zorgen over ons land - de groeiende verdeeldheid thuis en onze positie in de wereld. Eén van de dingen die ik wil doen in mijn volgende hoofdstuk, is om uit te vinden of er een rol voor mij is weggelegd waarin in iets kan teruggeven", zei hij tegen CNBC. "Ik weet alleen nog niet precies zeker wat dat betekent."
Nog veel aandelen
Eén ding is zeker: achter de geraniums gaat hij voorlopig niet zitten. Sowieso is hij nog een boek aan het schrijven, over de sociale impact van het bedrijf, en begeleidt hij nog de opening van twee Reserve Roasteries - een soort koffie-ervaringswinkels - in Milaan en New York. Daarnaast wil hij werken aan zijn familiefonds, dat zich inzet om jonge mensen en veteranen aan het werk te krijgen.
In het bedrijf krijgt hij een eretitel: chairman emeritus. Schultz bezit overigens nog zo'n 3 procent van de aandelen van het bedrijf, goed voor ongeveer 2,17 miljard dollar.