Life

Ex-politicus Joop Wijn schatrijk dankzij overstap naar Adyen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPEx-politicus Joop Wijn schatrijk dankzij overstap naar Adyen
RTL

Ex-politicus Joop Wijn, die vorig jaar overstapte van ABN Amro naar betaalbedrijf Adyen, heeft dankzij die wissel de jackpot binnengetikt. Zijn optiepakket blijkt in totaal 24 miljoen euro waard. Dat blijkt uit berekeningen door RTL Z.

Joop Wijn (CDA) was tussen 2002 en 2007 staatssecretaris en minister op de departementen Economische Zaken en Financiën. In 2007 ging hij voor Rabobank werken; twee jaar later kwam hij in de raad van bestuur van ABN Amro. Daar werd hij verantwoordelijk voor de zakenbank.

Vertrek bij ABN Amro

Wijn gold bij ABN Amro als een van de mogelijke opvolgers van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Nadat duidelijk was dat die benoeming aan hem voorbij ging, nam hij afscheid. In mei 2017 stapte Wijn over naar Adyen, een relatief jong bedrijf dat online betalingen afwikkelt. Hij werd er verantwoordelijk voor strategie en risicobeheer.

Destijds leek Wijn met zijn overstap een flinke stap terug te moeten doen. ABN Amro boekte vorig jaar met bijna 20.000 medewerkers een nettowinst van 2,8 miljard. Daarbij vergeleken is Adyen (668 werknemers, 71 miljoen winst) een dwerg.

Ook leek Wijn minder te gaan verdienen. In de acht maanden dat hij in 2017 in dienst was, ontving hij een basissalaris van 285.000 euro. Inclusief extraatjes kwam zijn totale beloning uit op 471.000 euro. Bij ABN Amro verdiende hij, weliswaar over het volledig jaar 2016, een totale vergoeding van 867.000 euro.

Extreem gunstige overstap

Maar nu blijkt de overstap naar Adyen, dat deze maand naar de beurs ging, financieel extreem gunstig voor de 49-jarige Wijn te hebben uitgepakt. Zo heeft Wijn in het jaar dat hij voor Adyen werkt een aardig aandelenpakket opgebouwd. Uit het AFM-register blijkt dat Wijn 2.156 aandelen Adyen bezit, die tegen de huidige koers een kleine miljoen euro waard zijn.

Véél interessanter is echter zijn optiepakket. Uit het prospectus blijkt dat Wijn recht heeft op 64.500 voorwaardelijke opties. Een kwart daarvan wordt een jaar na toekenning definitief zijn bezit. De resterende driekwart valt de volgende drie jaar vrij, elke maand een pluk van 1/36ste deel.

Dat is de reden dat Wijn in het register van beurswaakhond AFM 'slechts' 17.469 opties heeft aangemeld. Dat betreffen dus de opties die hem definitief zijn toegekend. De rest van de opties vallen komende drie jaar vrij.

Waarde: 24 miljoen

De uiteindelijke waarde van de opties hangt af van de uitoefenprijs ervan. Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat de opties die Adyen in de tweede helft van vorig jaar toekende, een uitoefenprijs van zo'n 105 euro hebben. Dat betekent dat Wijn dus het recht heeft om voor 105 euro een aandeel te kopen, dat inmiddels op de beurs zo’n 475 euro waard is.

Winst per optie: zo'n 370 euro. Daarmee is zijn totale optiepakket tegen de huidige koers bijna 24 miljoen euro waard. Daarover moet overigens nog wel inkomstenbelasting worden betaald. Dat kan zomaar de helft zijn.

Grote bijdrage geleverd

Is 24 miljoen euro niet al te veel geld voor iemand die slechts een jaar bij een bedrijf werkt? Een woordvoerder van Adyen tekent aan dat Wijn de resterende driekwart van de opties pas definitief krijgt toegekend als hij de komende drie jaar bij het bedrijf blijft.

"Bovendien heeft Wijn met zijn kennis en achtergrond een grote bijdrage aan het bedrijf geleverd, ook als ervaringsdeskundige in het traject van de beursgang."

Lees meer over
Joop WijnMathijs SmitAdyenFintech