Nieuws

Opgepast! Sites met dagaanbiedingen helemaal niet zo voordelig

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© RTL ZOpgepast! Sites met dagaanbiedingen helemaal niet zo voordelig
RTL

Sokken, televisies, luchtjes, bluetooth speakers of driegangenmenu’s. Wie wel eens iets bestelt op een site met dagaanbiedingen, wordt 's ochtends wakker met een mailbox vol nieuwe aanbiedingen. Maar die aanbiedingen zijn lang niet altijd zo goed als dat ze lijken, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

De Consumentenbond kocht bij acht grote dagaanbiedingensites tien producten uit en vergeleek deze 'deals' met de verkoopprijzen bij gewone winkels en webshops. Wat blijkt: sommige sites doen alsof ze de beste deal hebben, maar dat is niet zo. Vooral Checkdiedeal.nl en Koopjedeal.nl scoren slecht.

Checkdiesite

Van de tien aanbiedingen op Checkdiedeal was er maar één nergens anders goedkoper te krijgen. Koopjedeal doet het net iets beter met twee 'topdeals'.

Sites waar je wél een topdeal kan scoren zijn 1dayfly (8 van de 10 keer het goedkoopst) en Ibood (9 van de 10 keer het goedkoopst). Die laatste is eigendom van het moederbedrijf van Media Markt.

Groupdeal, Dealdonkey, Elkedagietsleuks en Voordeelvanger hadden soms een goede, soms een slechte deal.

Lokkertjes

De Consumentenbond hekelt vooral de manier waarop dagaanbiedingensites proberen klanten te lokken. Omdat de producten soms maar 24 uur in de aanbieding zijn, is er weinig bedenktijd. Een aftellende klok in beeld vergroot de druk om snel te bestellen nog meer. Terwijl bij sommige sites de aanbieding de dag erna ook nog geldig is.

Lees ook: Prijzen Mediamarkt vlak voor 'kortingsactie' ineens een stuk hoger

Om te benadrukken dat de aangeboden deal écht een goede deal is, zetten de sites de 'van'-prijs ernaast of benadrukken ze het kortingspercentage. Maar waar die oorspronkelijke prijs vandaan komt is vaak onduidelijk. De Consumentenbond heeft de sites verzocht om de adviesprijs van de fabrikant te benoemen.

Vergelijken lastig

Veel dagaanbiedingen zijn afkomstig uit restpartijen, soms uit het buitenland. Het zijn dan ook geregeld onbekende merken die voorbij komen. De Consumentenbond waarschuwt dat het vaak om verouderde modellen gaat. Ook de typenummers worden niet altijd vermeld, waardoor (online) prijsvergelijken lastig is.

Lees ook: Boekingssites 'misleidend': trap niet in deze marketingtrucs

Lees meer over
ConsumentenbondEconomieWebwinkelWinkelen