Werknemer ontslagen en uit huis gezet na seks op de werkvloer
Een christelijke zorginstelling heeft een 43-jarige werknemer ontslagen, nadat hij met een collega een langdurige relatie onderhield, waarbij zij ook seks hadden tijdens het werk. Ook moet de man, met vrouw en vijf kinderen, zijn dienstwoning ontruimen.
De ontslagen werknemer werkte al achttien jaar bij de zorginstelling op christelijke grondslag. De afgelopen jaren was hij woonbegeleider op een woongroep van vijftien kwetsbare jongvolwassenen. Sinds 2002 woonde hij, met vrouw en kinderen, in een dienstwoning op het terrein van de instelling.
Seks op het werk
Nadat eind vorig jaar een van zijn jongere, vrouwelijke collega's zich ziek meldde en ontslag nam, stelde de zorginstelling een onderzoek in. Daaruit bleek dat de woonbegeleider en zijn collega bijna een jaar lang een heimelijke relatie hadden, waarbij zij ook seks tijdens het werk hadden. Dat deden ze in de lift of het kamertje met incontinentiemateriaal.
Lees ook: Ontslag na internetten op het werk
Volgens de vrouw was er sprake van seksueel misbruik, ongewenste intimiteiten, intimidatie en bedreiging. Volgens de man betrof het een seksuele relatie met wederzijdse instemming, en beschuldigde de vrouw hem omdat hij de relatie zou hebben verbroken.
Ontslag
In februari stapte de zorginstelling naar de rechter om de man te kunnen ontslaan, en hem te dwingen zijn dienstwoning te ontruimen. Volgens de zorginstelling had de woonbegeleider ernstig verwijtbaar gehandeld, en bestonden er onder meer zorgen over de veiligheid van andere werknemers en cliënten.
De werknemer, die ontkent dat er sprake is van seksueel misbruik, vindt het ontslag en de huisuitzetting van hem en zijn gezin met vijf kinderen 'buiten proporties'. Daarbij wijst hij op zijn langdurige en onberispelijke dienstverband, en de spijt die hij heeft van de buitenechtelijke escapades. Volgens de man is er sprake van een 'heksenjacht'.
Risico aanvaard
Uit twee recente vonnissen van de Utrechtse rechtbank blijkt dat seksueel misbruik in die procedures niet is komen vast te staan. Toch mag de zorginstelling van de rechter de man ontslaan en uit zijn woning zetten. "Een werknemer die er herhaaldelijk voor kiest om zich onder werktijd met seksuele activiteiten bezig te houden, aanvaardt hierbij het risico om bij ontdekking te worden ontslagen."
Lees ook: Onterecht ontslag voor schenken twee gratis drankjes
Daarbij woog de rechter ook mee dat het seksuele contact plaatsvond in een woning van vijftien hulpbehoevende cliënten met niet-aangeboren hersenletsel. Volgens de kantonrechter is het verwijtbaar 'als de aandacht van een woonbegeleider tijdens zijn dienst niet beschikbaar is voor die cliënten, omdat hij zijn persoonlijke seksuele behoeftes voorop stelt.'
Volgens de rechter doet het daarbij niet ter zake dat de zorginstelling een christelijke signatuur heeft. De instelling had dat als verzwarende omstandigheid aangedragen.