'Heb je een kinderwens?' Zo reageer je op die rotvraag bij sollicitaties
Het mag niet, maar het gebeurt wel. Potentiële werkgevers die vragen naar je kinderwens tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe moet je reageren op die vraag, als je de baan dolgraag wil?
We vroegen onze lezers welke vreemde vragen ze wel eens hebben gehad bij een sollicitatiegesprek. Meerdere vrouwen reageerden dat ze, tot hun grote woede, de vraag kregen naar hun kinderwens. "Ik heb gezegd dat ik van die vraag niet gediend ben. En toen ben ik opgestaan en weggelopen", reageert Dineke Arts van Zanten (38).
'Ik kan niet eens kinderen krijgen!'
Ze solliciteerde voor een baan in een vleesfabriek in Veenendaal. "Ik ben een vrouw in de techniek. Dan sta je al 1-0 achter." De werkgever reageerde heel koel. "Zoals mannen kunnen reageren: 'Dat is jouw keuze.' Hij deed al een beetje stom omdat er een vrouw tegenover hem zat."
Het was niet de eerste keer dat ze met zwangerschapsdiscriminatie te maken kreeg. Een aantal jaar geleden stond ze op het punt om na een aantal tijdelijke contracten vast in dienst te treden. Ze werkte er met veel plezier en had goede beoordelingen gehad.
Tot ze haar vertelden dat ze geen vast contract zou krijgen, omdat ze een huisje-boompje-beestje leven had. En dus snel kinderen zou krijgen. "Ik kan niet eens kinderen krijgen! Ik riep: Je steekt die baan maar in je reet."
Zie ook: Zwanger op het werk? Dit zijn je rechten (meer dan je denkt)
'Maak er sowieso melding van'
Loopbaancoach en psycholoog Patricia Aarts heeft geregeld cliënten in de praktijk die de vraag over hun kinderwens kregen voorgelegd. Een pasklaar antwoord heeft ze niet, al vraagt ze zich wel af of je überhaupt voor zo’n werkgever moet willen werken. "Het is gewoon discriminatie. Ik raad sowieso om er melding van te maken." Dat kan bij het College voor de Rechten van de Mens.
Ook Sylvie van den Meerendonk, loopbaancoach en schrijfster van het boek Nooit meer solliciteren, heeft geen eenduidig antwoord op die rotvraag. Het ligt volgens haar heel erg aan de persoon en de situatie.
Liegen mag
Als je de vraag krijgt van iemand met wie er een goede klik is, kun je het beste open zijn. "Wees gewoon eerlijk over je kinderwens", zegt Van den Meerendonk. Maar als je het idee hebt dat de werkgever echt niet zit te wachten op een zwangerschap en je wil er toch dolgraag werken, dan adviseert ze erover te liegen.
"Al zijn sommige mensen heel principieel." Ze vinden dat privévragen niet thuishoren bij een sollicitatiegesprek. Van den Meerendonk adviseert dan om op een luchtige manier duidelijk te maken dat je niet op die vraag zit te wachten.
In een tijd dat de banen voor het oprapen liggen, is volgens haar 'de werkzoekende aan zet'. Als ze iemand graag willen hebben, zal een potentiële zwangerschap geen probleem zijn.
Zie ook: Contract niet verlengd door zwangerschap: 'Vaak weinig aan te doen'
Een vervanger inwerken is duur
Toch begrijpt Van den Meerendonk, die zelf ook mensen in dienst heeft en op dit moment zelfs zoekt naar een nieuwe werknemer, dat bedrijven niet altijd zitten te wachten op een vrouw met een snelle kinderwens.
"Het is voor een bedrijf echt een probleem als iemand een paar maanden weg is. Het kost veel tijd en geld om een vervanger in te werken. Ik snap dat bedrijven zo denken, maar netjes is het zeker niet. Ik zou de vraag in ieder geval nooit stellen."
Inmiddels is Arts van Zanten gelukkig bij haar huidige baas, waar ze ook een vast contract heeft. "Hier kwam de kinderwens nooit ter sprake. Ik heb wel ooit gevraagd waarom niet. Toen zei mijn baas: ‘Wat heeft dat te maken met jouw functioneren?'"
Zwangerschapsdiscriminatie is logisch, maar niet goed. Er is een oplossing voor het probleem: