Nieuws

Dit is waarom je een reisverzekering afsluit

Door Sam Trompert··Aangepast:
© GettyDit is waarom je een reisverzekering afsluit
RTL

Je denkt er vaak pas als allerlaatste aan: de reisverzekering. Toch ga je lekkerder op vakantie met een reispolis. Waarom eigenlijk? En waar moet je op letten als je verzekerd op vakantie wil?

Nederlanders verzekeren zich graag tegen mogelijk onheil. Volgens de meest recente cijfers van Eurostat zijn Nederlanders gemiddeld 4,2 procent van hun inkomen kwijt aan verzekeringen. Daarmee zijn we koploper in Europa, inclusief zorgverzekeringen. 

Waarom verzekeren we ons überhaupt? 

"We willen graag controle hebben", verklaart consumentenpsycholoog en RTL Z-columnist Patrick Wessels de voorliefde voor verzekeren. Een vakantie is een reis naar het onbekende, naar een situatie waar we die controle niet hebben. "Het afsluiten van een verzekering voelt alsof je die controle herstelt", aldus Wessels. 

Miniatuurvoorbeeld

Dat is overigens niet zo. De kans op een ongeluk of diefstal wordt niet kleiner. Het gaat om het gevoel dat je minder risico loopt. "Zorgverzekeraars zijn heer en meester in het zo groot mogelijk laten lijken van die risico's", vertelt Wessels. 

Kans op beschadigde koffer

Niet dat dat per se nodig is. Ons brein maakt dergelijke risico's in ons hoofd groter dan ze daadwerkelijk zijn, weet hij. 1 procent kans op een beschadigde koffer voelt als een groter risico dan 1 procent kans op een gratis drankje in de hotelbar.  

Bovendien speelt de zogenoemde 'availability bias' een rol. "Als je veel hoort over een bepaald onderwerp denk je vanzelf dat zoiets veel voorkomt. Voedselvergiftiging in het buitenland bijvoorbeeld, of de bekende gipsvluchten rond de wintersport. Dat zie en lees je veel in de media, en dus denk je dat dat vaak gebeurt." In werkelijkheid valt dat wel mee.  

Niet klagen als je onverzekerd pech hebt

Tenslotte willen we geen gezichtsverlies lijden voor de groep. "In Nederland zijn veel mensen verzekerd. Als je dan een ongeluk krijgt op vakantie en je bent niet verzekerd heb je wel iets uit te leggen. Eigenlijk mag je dan niet klagen", zegt Wessels.  

Reisverzekering afsluiten? Hier moet je op letten:

Miniatuurvoorbeeld

1. Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Vakantiegangers kunnen kiezen uit een kortlopende verzekering, die alleen geldt tijdens je vakantie zelf, of een doorlopende reisverzekering, waarmee je het hele jaar verzekerd bent. 

Volgens de Consumentenbond loont een doorlopende reisverzekering als je per jaar twee weken (gezin), drie weken (stel) of drie tot vier weken (alleenstaande) op reis gaat. Dat verschilt dus per individu.

Dat geldt ook voor de optie werelddekking. Als je verre reizen maakt heb je die natuurlijk nodig, maar wie vooral binnen Europa reist heeft die niet nodig. 

2. Geneeskundige kosten

Als je een Nederlandse zorgverzekering hebt ben je ook in het buitenland verzekerd voor zorg. Overal ter wereld, voor reizen korter dan een jaar. Dat klinkt geruststellend, maar er zijn een paar dingen die je je moet realiseren.

Zorgverzekeraars vergoeden de kosten die je in Nederland maakt, maar alleen zorg die niet kan wachten tot je thuiskomst. Ook betalen ze niet meer dan in Nederland gebruikelijk is voor een behandeling. In landen waar zorg stukken duurder is (Verenigde Staten, Canada, Zwitserland) is een aanvullende reisverzekering dus wel handig. 

De zogenoemde 'repatriëring', de terugkeer naar Nederland, wordt niet door je zorgverzekering vergoed. 

3. Ongevallenverzekering

Als je een ongevallenverzekering hebt krijg je een uitkering als je als gevolg van een ongeluk invalide raakt, of je familie krijgt een vergoeding als je sterft. Nederlandse ongevallenverzekeringen gelden vaak ook in het buitenland. Ongelukken hoef je dus niet per se mee te verzekeren in je reispolis. 

Reis je naar een conflictgebied? Dan moet je je wel laten bijverzekeren. Als je gewond raakt tijdens rellen, een volksopstand of een burgeroorlog wordt je schade niet vergoed. Je hebt dan een zogenoemde 'molestverzekering' nodig. 

4. Oververzekeren

Gevaarlijke sporten, diefstal of verlies van contant geld, pechhulp: vaak zit het bij je reisverzekering, maar heb je het niet nodig.

Tijdens je strandvakantie ga je geen extreme sporten doen, als je naar een land reist waar je gewoon kan pinnen heb je geen grote hoeveelheden contant geld op zak en pechhulp is vaak geregeld bij je autoverhuurbedrijf, of de wegenwachtservice waar je bij aangesloten bent. 

Ga je juist extreme sporten doen? Controleer dan extra of je wel goed verzekerd bent. En welke sporten precies wel en niet extreem gevonden worden. 

5. Verzekeraar of reisorganisatie

Zoals bij meer verzekeringen het geval is: een polis afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij is vaak goedkoper dan een verzekering bij de reisaanbieder. Volgens vergelijkingssite Independer ligt dat aan de annuleringspremie. 

Reisaanbieders baseren die op de totale reissom. Bij doorlopende reisverzekeringen gebeurt dat niet.  

Lees meer over
ConsumentenbondVakantieReisadvies