Meevallertje voor spaarders: belasting op spaargeld gaat omlaag
Wie spaargeld of beleggingen heeft, betaalt daar volgend jaar minder belasting over. Het kabinet wil de zogenoemde vermogensrendementsheffing beter laten aansluiten op de lage spaarrentes van tegenwoordig.
Dat betekent niet alleen een voordeel voor mensen met veel spaargeld. Ook de wat kleinere spaarders profiteren: ze hoeven waarschijnlijk een paar tientjes minder over te maken aan de fiscus.
De fiscus gaat er dit jaar nog vanuit dat spaarders en beleggers een gemiddeld rendement halen van 2,02 procent. Volgend jaar is dat nog maar 1,86 procent, berekende DFT. Het ministerie van Financiën wil dat niet bevestigen, maar het lijkt erop dat DFT dan ook de juiste berekening heeft gemaakt.
Beleggingen doen het goed, sparen levert nauwelijks wat op
De fiscus gaat er vanuit dat twee derde van het vermogen op een spaarrekening staat en een derde wordt belegd. De beleggingen doen het op dit moment goed, waardoor de fiscus van een gemiddelde opbrengst van 5,38 procent op beleggingen uitgaat. Dat percentage wordt volgend jaar aangehouden.
Sparen levert nauwelijks iets op en dat heeft de fiscus ook door. Dus daar gaat het percentage omlaag. Nu wordt er nog uitgegaan van een rendement van 0,36 procent op spaargeld, maar dat wordt bijgesteld naar 0,13 procent.
Die schatting is in veel gevallen nog veel te hoog, want zowel ABN Amro, ING als Rabobank geven niet meer dan 0,03 procent rente op de standaard spaarrekeningen.
Vermogensrendementsheffing: zo wordt die berekend
Beleggingen: 1/3 x 5,38 procent = 1,77 procent
Spaarrekening: 2/3 x 0,13 procent = 0,09 procent
Fictieve rendement: 1,86 procent
Die heffing geldt voor 30 procent van het vermogen (30% x 1,86%), waardoor in de praktijk een belastingtarief geldt van 0,558 procent over het vermogen. Nog altijd fors meer dan banken aan rente geven.
Vrijstelling omhoog voor stellen
Overigens wordt die rendementsheffing niet over het volledige vermogen berekend. Er geldt een vrijstelling van 30.000 euro per persoon. Voor een stel geldt een vrijstelling van 60.000 euro. Een extra meevaller voor de zware spaarders dus.
In het verleden ging de fiscus altijd uit dat spaarders en beleggers ongeveer 4 procent rendement haalden, waardoor de belasting over vermogen al jaren niet meer evenredig was met wat spaarders krijgen van de bank. Sinds 2016 is dat losgelaten. Door de spaarheffing te verlagen, wil het kabinet spaarders tegemoet komen.
Wat is slimmer: sparen of beleggen?