Nieuws

Baas onderschat gevolgen van overwerken: slecht voor lijf en relatie

Door Maaike Homan··Aangepast:
© Getty ImagesBaas onderschat gevolgen van overwerken: slecht voor lijf en relatie
RTL

Nog even een uurtje iets afmaken, een mailtje in de avond, in het weekeinde bellen met een klant of collega. Iedereen werkt weleens over. Alleen is de impact die dat heeft op ons leven groter dan we denken, en daar heeft de baas alles mee te maken.

Leidinggevenden denken namelijk dat ze hun medewerkers goed begeleiden bij het balanceren tussen werk en de thuissituatie. Maar medewerkers ervaren deze hulp in veel mindere mate, blijkt uit een onderzoek van Kantar Public.

Balans werk-privé

Voor dit onderzoek heeft het onderzoeksbureau 1090 medewerkers en 730 leidinggevenden ondervraagd over extra uren, wanneer er wordt overgewerkt en de combinatie zorg en werk.

Zo denkt driekwart van de leidinggevenden dat zij hun medewerkers helpen met het geven van een goede balans tussen werk en privé, terwijl slechts de helft van de medewerkers dat zo ervaart.

Zie ook: We werken 3 uur per week onbetaald over, 'duur cadeau voor de baas'

Nog een verschil in perceptie: de helft van de ondervraagde leidinggevenden zegt met regelmaat te vragen of hun medewerkers het werk nog goed kunnen combineren met privéleven. 22 procent van de werknemers zegt die vraag weleens te krijgen. 

Mail na werktijd

Volgens de onderzoekers zijn die bazen niet altijd bewust van de impact die overwerken heeft op het privéleven van werknemers. De hoogste prioriteit zou liggen op beter resultaat. Die bazen en managers geven zelf ook niet altijd het goede voorbeeld.

Zo stuurt vier op de tien weleens werkgerelateerde mailtjes buiten werktijd en 30 procent verwacht dan ook min of meer direct een reactie. Ook bijna de helft van de leidinggevenden verwacht dat de 'verloren' werktijd later wordt ingehaald als medewerkers eerder naar huis moeten vanwege bijvoorbeeld een ziek kind.

Burn-out ligt op de loer

Het Zilveren Kruis, dat opdracht gaf voor het onderzoek, 'schrikt hiervan'. "Burn-out is niet voor niets beroepsziekte nummer één", stelt Jan-Willem Evers, commercieel directeur. Volgens hem moeten leidinggevende zich afvragen of ze zich echt bewust zijn van hun voorbeeldfunctie.

Door overwerken gaan werknemers volgens het onderzoek ook ongezonder leven. Ze sporten minder, eten ongezonder en slapen slechter. Ook zou de relatie met de partner en sociale contacten verslechteren. Daarnaast moeten ook de kinderen er aan geloven: door overwerk vermoeide ouders zijn sneller boos op het kroost en een kwart voelt zich dan ook nog eens tekort schieten. 

Langer doorgaan 'normaal' en 'bedrijfscultuur'

Volgens de onderzoekers werken Nederlandse werknemers gemiddeld drie uur per week over. En ze hebben ook onderzocht waarom we dat nou toch doen. Eén op de drie medewerkers zegt dat overwerken 'bij de bedrijfscultuur hoort' en leidinggevenden vinden het 'normaal' en werken wekelijks gemiddeld 6,5 uur over. 

Meer op rtlz.nl:

Lees meer over
TNOEconomieGezinCarrièreThuiswerken