Personal Finance

Prijzen vaker aangepast: tanken goedkoper in de ochtendspits

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© ANPPrijzen vaker aangepast: tanken goedkoper in de ochtendspits
RTL

We kennen het al uit Duitsland, maar ook steeds meer Nederlandse tankstations passen gedurende de dag hun brandstofprijzen aan. Doordeweeks doet één op de vijf tankstations dat. Tanken in de ochtendspits is daardoor op dit moment goedkoper dan in de avondspits. De verschillen kunnen oplopen tot een dubbeltje per liter.

Op ieder moment van de dag kunnen de prijzen voor brandstof veranderen. Dat doen pompstationeigenaren om de concurrentie slim af te zijn met lagere prijzen of om juist meer winst te maken op drukke momenten. Dat heet dynamic pricing.

"Daardoor kan het zijn dat om 22:00 uur 1,50 euro voor een liter betaald wordt en om 22:30 uur 1,53 euro", legt directeur Jan-Reint Vink van brandstofpas Travelcard uit.

Dynamic pricing

Bij onze oosterburen is dit al de gewoonste zaak van de wereld. Maar ook hier is dynamic pricing in opkomst. Paste vorig jaar 13 procent van alle tankstations minimaal twee keer per dag zijn prijzen aan, dit jaar is dat 15 procent. Doordeweeks doet zelfs 21 procent van de tankstations het, blijkt uit de data van duizenden leaserijders die Travelcard deelde met RTL Z.

De kans dat de prijzen stijgen of dalen per uur gemeten.
De kans dat de prijzen stijgen of dalen per uur gemeten.

’s Nachts dalen de prijzen het vaakst

Voor de automoblist is er eigenlijk maar één belangrijke vraag: wanneer gooi ik de tank het goedkoopste vol? Daarvoor moet je 's nachts je bed uitkomen. Tussen 3:00 uur en 6:00 uur gooien de meeste stations die aan dynamic pricing doen, de prijzen omlaag.

Ook 's ochtends is de kans groter dat benzine goedkoper, dan duurder wordt. Pas tijdens de avondspits slaat dat om. "In de loop van de avond stijgen de prijzen. Het gaat om veranderingen van enkele centen in de basis, naar uitschieters tot wel tien cent."

Let wel: het gaat hier om gemiddelden van al die tankstations samen. Het kan zijn dat het ene tankstation juist wél midden in de nacht zijn prijzen omhoog gooit. Bijvoorbeeld omdat er net een concert in de buurt is afgelopen en veel mensen er onderweg naar huis stoppen om te tanken.

Vraag en aanbod

"Het gaat voornamelijk om vraag en aanbod", legt tankstationhouder Koen van der Knaap uit. Zijn bemande Shellstation in Rotterdam heeft sinds anderhalf jaar een systeem dat de prijzen continu aanpast aan de markt. "Ook de concurrentie wordt bijgehouden, de stations in de buurt. De prijzen wijzigen ieder uur."

Dat gaat niet om grote stapjes, geeft hij toe. Meestal maar een paar tienden. Zijn doel is om op ieder moment de juiste brandstofprijzen te hebben, om zo veel mogelijk omzet te draaien. Dat systeem neemt hem een hoop zorgen uit handen, want vroeger paste hij de prijzen aan op onderbuikgevoel. "Zo'n systeem weet het beter dan ik."

Variabele prijzen aan de snelweg

Uit de data van Travelcard blijkt dat het met name bemande tankstations zijn die dynamic pricing toepassen. "Het is merkafhankelijk. We zien wel: hoe groter het tankstation, hoe vaker de prijzen wijzigen. Het zijn meestal de snelwegstations", zegt Vink.

Bij tankstations met acht pompen verandert zelfs 80 procent meerdere keren per dag de prijs.

Check de actuele prijs

Belangrijke noot bij dynamic pricing: als mensen massaal hun gedrag aanpassen om goedkoper uit te zijn, veranderen ook de prijzen weer mee. Dan kan het zijn dat juist niet de vroege ochtend, maar de avond goedkoper wordt om te tanken.

De beste prijs zoek je uit door actuele standen te checken. Er zijn verschillende apps die bijhouden waar je het beste kunt tanken, waaronder de ANWB Onderweg-app en de mobiele app van Travelcard zelf.

Lees meer over
Benzineprijs