Advies Rekenkamer EU: automatisch geld terug bij vertraging
Is je vlucht vertraagd of komt je trein niet opdagen? Dan zou je automatisch je geld terug moeten krijgen. Dat adviseert de Europese Rekenkamer aan het Europees Parlement en aan de lidstaten.
In de hele EU heb je als consument recht op allerlei vormen van compensatie van vervoersbedrijven als die hun afspraken niet nakomen. Daarover is de Rekenkamer positief, maar er is een probleem: veel mensen hebben geen idee wat hun rechten zijn en in de praktijk blijkt het vaak lastig om je recht te halen.
Dat concludeert de Europese Rekenkamer na een onderzoek in tien landen, waaronder Nederland.
Te laat? Uit eigen beweging betalen
Volgens het instituut moet er nodig iets verbeteren aan de administratieve last voor zowel consumenten als bedrijven in de compensatieprocedure. Bovendien wordt er vaak niet goed gehandhaafd, wat er toe leidt dat bedrijven de regels niet goed naleven.
De meest klantvriendelijke aanbeveling die de Rekenkamer doet is dat vervoersbedrijven automatisch compensatie moeten gaan uitkeren als de dienstverlening te wensen overlaat. Dat voorkomt ingewikkelde en tijdrovende procedures voor consumenten.
Vliegen, treinen
Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat als je vlucht meer dan drie uur te laat aankomt op zijn bestemming, de maatschappij automatisch 250 euro naar je overmaakt. Daar heb je namelijk recht op bij korte vluchten. Voor langere vluchten kan de vertragingscompensatie zelfs oplopen tot 600 euro.
En ook als je trein niet op tijd gaat kun je gewoon geld terugvragen bij de NS of een andere spoorvervoerder in Europa. Is je trein meer dan een uur vertraagd en gaat je reis daardoor niet door? Dan heb je recht op terugbetaling als je een kaartje vooraf hebt gekocht.
Automatisch terugbetalen kan natuurlijk wel alleen als je een dienst afneemt waarbij je van tevoren de nodige gegevens achter moet laten bij de vervoerder. Als dat het geval is zouden vervoerders zelf de compensatie moeten geven waar je recht op hebt, zegt de Rekenkamer.
Europees Parlement
Ook niet onbelangrijk: de rekenmeesters wijzen er op dat de vaste compensatietarieven zoals bij vluchtvertragingen steeds minder waard worden door de inflatie. Er moet dus ook een mechanisme komen om die bedragen jaarlijks naar boven bij te stellen.
Voor reizigers is dit allemaal goed nieuws, maar uiteindelijk gaat de Rekenkamer er niet over. Om de regels aan te passen zullen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, waarin de lidstaten kunnen stemmen over wetsvoorstellen, de adviezen moeten overnemen.
Volgens de Rekenkamer wordt 'de overgrote meerderheid van de aanbevelingen die we doen in onze verslagen in de praktijk omgezet'.