Oplichting door buitenlandse autoverhuurders neemt toe: zo voorkom je dat
De Consumentenbond krijgt ieder jaar meer klachten binnen over autoverhuurders in het buitenland die vakantiegangers onnodig op kosten jagen. De verhuurders smeren dubbele verzekeringen aan of rekenen kosten voor andermans autoschade.
De Consumentenbond zag het aantal klachten toenemen van 135 vorig jaar naar 200 dit jaar. "En de aard van de klachten wordt ernstiger", zegt woordvoerder Babs van der Staak.
Dreigingen en extra verzekeringen
Een huurauto ophalen is voor veel mensen niet het leukste begin van de vakantie. Na uren in het vliegtuig te hebben gezeten, begint dat met achteraan aansluiten in de rij bij de autoverhuurder die je vervolgens in gebrekkig Engels duidelijk probeert te maken dat je extra verzekeringen moet afsluiten of dat je extra borg moet storten. Dreigend dat je anders de auto niet meekrijgt.
Het is een veelgehoorde klacht bij de Consumentenbond. Ook bij mensen die niet rechtstreeks via de autoverhuurder hebben geboekt, maar via tussenpartijen als Rentalcars, Skyscanner en Cheapcars. Via die sites kun je online al een all-risk verzekering afsluiten of het eigen risico afkopen.
Die verzekering loopt dan niet via de verhuurder. Maar eenmaal aangekomen bij de balie, proberen verhuurders je alsnog zo'n verzekering aan te smeren.
Lees de kleine lettertjes!
Het is belangrijk om de kleine lettertjes van dit soort verzekeringen goed te lezen. Check wat wel en niet onder de verzekering valt. Vaak is schade aan autoruiten, banden of dak niet meeverzekerd. Terwijl de naam van de verzekering, zoals 'standaard allrisk verzekering', anders doet vermoeden. De voorwaarden kunnen per land verschillen. De Consumentenbond noemt dat misleiding.
Het is sowieso goed om de kleine lettertjes van de verhuur te lezen. Dan weet je vooraf of je extra moet betalen voor een tweede bestuurder, of je creditcard wordt geaccepteerd en of je de grens over mag met de auto.
Foto's van oude schade
Om te voorkomen dat je achteraf moet opdraaien voor andermans schade, is het belangrijk om bij het ophalen van de auto secuur te kijken of alle schade wordt genoteerd door de verhuurder. Beter is om meteen van alle bestaande schade foto's of een video te maken. Belangrijk is dat de medewerker van de autoverhuurder ook op die beelden te zien is. Met die foto's kun je bewijzen dat het om oude schade gaat.
Volle tank
Check bij het inleveren de papieren die je moet ondertekenen zeer goed en vraag om een kopie, waarop duidelijk te lezen is dat je geen schade hebt gereden en dat de brandstoftank vol is ingeleverd. Hiermee voorkom je dat je later een spookafschrijving op je creditcard krijgt waar geen bezwaar tegen te maken is.
Lever je de tank niet vol in, reken er dan op dat de verhuurder een veel hogere prijs rekent dan aan de benzinepomp. Het slimste is om vooraf te controleren of en welk tankstation het dichtst bij de autoverhuurder zit.
Zoek reviews
Om de kans opgelicht te worden zo klein mogelijk te houden is het goed om te kiezen voor een gerenommeerde verhuurder. Al komen daar ook klachten over binnen, laat Van der Staak weten.
Als je een goede deal hebt gevonden bij een lokale, onbekende verhuurder, google dan de naam. Vind je alleen maar slechte reviews, dan is de aanbieding misschien te mooi om waar te zijn.