Collega's die je bij de verkeerde naam noemen? 'Bloedirritant'
Mischa in plaats van Michel. En Marieke in plaats van Maaike. Het is een grote ergernis op het werk: collega's die je bij de verkeerde naam noemen. Daarom is het advies: "Treed op én zeg je collega's vriendelijk de waarheid."
Arbeidspsycholoog Tosca Gort kan erover meepraten. "Ik heet dus Tosca, maar ik word heel vaak Tessa genoemd. Al jaren. Ook door collega's." Agnes wordt Astrid. Rosannes heten vaak Rosalies én Gert-Jannen worden voor het gemak regelmatig Henk-Jannen.
Het overkomt iedereen weleens. Mensen met relatief moeilijkere namen hebben er vaker last van. De BBC sprak mensen die hier extreem vaak mee te maken hebben. Zo erg dat hun verkeerde naam hun echte naam werd. En er geen weg meer terug was.
Nandos in plaats van Nana
Zoals de Engelse ambtenaar Nana. Hij onderging ongewild een naamswijziging. "Drie jaar lang werd ik door mijn collega's Nandos genoemd", zegt hij tegen de BBC. Hoe dat kwam? "Omdat een collega van mij me ooit Nandos noemde. Collega's gingen dit overnemen." En zo veranderde Nana definitief in Nandos.
Ook in mails werd hij bijna altijd verkeerd aangesproken. "Het gebeurde zo vaak en zo lang, dat ik vond dat ik het maar moest laten gaan."
Laks gedrag
Slim? Nee, adviseren deskundigen. Arbeidspsycholoog Tosca Gort licht toe: "Je moet je collega's zeggen dat het niet klopt." Waarom? "Omdat onze namen een onderdeel zijn van onze identiteit. Het kan daardoor erg frustrerend zijn als iemand op het werk je bij de verkeerde naam noemt. Het is niet alleen bloedirritant, je voelt je ook niet gezien."
Dat een collega je naam verkeerd zegt, zegt volgens Gort meer over degene die dat doet dan over jezelf. "De collega is minder scherp. Het is toch wat laks gedrag."
Zeg het
Volgens de arbeidspsycholoog kun je een collega er op twee manieren op aanspreken. "Op een negatieve manier, met een wat vijandig ondertoontje. Dan is de frustratie voelbaar."
Dat is niet de beste manier, vervolgt Gort. Zij adviseert dan ook de positieve manier. "Wijs mensen er met een glimlach op je gezicht op dat ze je naam verkeerd zeggen of uitspreken. Op een leuke, speelse manier. Dat werkt vaak stukken beter."