Alles wordt duurder in 2019, maar kabinet belooft dat koopkracht stijgt
Verzekeringen, energiekosten en boodschappen: alles wordt volgend jaar een stuk duurder. Toch hoeven we volgens het kabinet niet in te leveren: door hier en daar wat te draaien aan de verschillende belastingknoppen gaat 95 procent van de Nederlanders er zelfs op vooruit.
Een gemiddeld huishouden is volgend jaar zo'n 1000 euro meer kwijt aan vaste lasten, blijkt uit cijfers van ING en Pricewise. De vergelijkingswebsite zette alle prijsstijgingen op een rijtje en komt op een totaal van bijna 700 euro. Zo zijn we alleen aan energie al zo'n 350 euro meer kwijt. Ook de zorgpremie wordt met gemiddeld 250 euro fors hoger.
'Totaal een plus'
ING berekende eerder al dat we door de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent in januari zo'n 300 euro per jaar duurder uit zijn. Dat merken we vooral aan de kassa in de supermarkt, maar ook boeken en concertkaartjes gaan door de belastingverhoging in prijs omhoog.
Ondanks deze stijgingen gaan we er netto niet op achteruit, bezweert minister van Financiën Wopke Hoekstra. "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich zorgen maken over hun koopkracht", zegt hij. "Tegelijkertijd is het zo dat 95 procent van de Nederlanders erop vooruitgaan."
Zo wordt de inkomstenbelasting tot maximaal 2,7 procentpunt verlaagd en gaat de heffingskorting juist omhoog. Ook ouderen zien hun koopkracht stijgen door de verhoging van de ouderenkorting en de indexatie van de AOW. "Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan is het totaal een plus."
Onzekerheden blijven
Hoekstra baseert zich daarbij op de macro-economische verkenning van het Centraal Planbureau (CPB) van afgelopen september. Daarin stellen de rekenaars dat een gemiddeld gezin er in 2019 1,5 procent koopkracht bij krijgt. Overigens publiceert het CPB vandaag een geactualiseerde versie.
Harde beloften dat iedereen volgend jaar daadwerkelijk meer overhoudt, zoals het kabinet altijd heeft beweerd, durft de minister echter niet te geven. "Het ziet er potentieel heel goed uit voor de Nederlanders, maar onzekerheden blijven altijd. Ik kan geen garanties geven."
Eerste loonstrookje
Ook het Nibud, het instituut dat onafhankelijk voorlichting geeft over en onderzoek doet naar de huishoudportemonnee, is positief over volgend jaar, legt directeur Arjan Vliegenthart uit. "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen schrikken, maar als je de extra inkomsten en extra uitgaven met elkaar verrekent, houd je echt iets meer over."
Vanmiddag weten we meer over hoe het eerste loonstrookje van 2019 eruit komt te zien. Dan stuurt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees een brief naar de Tweede Kamer waarin hij precies opsomt wat er allemaal verandert. Vliegenthart is in ieder geval positief. "Het eerste loonstrookje van 2019 zal voor veel mensen een verrassing zijn."
Rekenvoorbeeld
Een gezin, bestaande uit twee ouders en twee kinderen, met een gezamenlijk inkomen van 65.000 euro gaat er volgend jaar 1,2 procent op vooruit. Dat komt neer op zo'n 60 euro per maand. Dit is inclusief alle prijsverhogingen en belastingverlagingen.