Personal Finance

Sparen zonder chagrijn: tips van de 'Bespaarder des Vaderlands'

Door Sam Trompert··Aangepast:
© GettySparen zonder chagrijn: tips van de 'Bespaarder des Vaderlands'
RTL

We hebben te weinig geld achter de hand voor het opvangen van financiële tegenvallers. In vergelijking met landen om ons heen sparen Nederlanders een stuk minder. Is dat erg? Volgens Bespaarder des Vaderlands Fokko Schepel (54) wel. Geen paniek, hij heeft tips.

Eerst de cijfers, uit het vandaag verschenen rapport van het economisch bureau van de Rabobank: Nederlanders hebben gemiddeld bijna 22.000 euro op hun bankrekening. Dat is iets minder dan gemiddeld in de eurozone. Ter vergelijking: Belgen hebben gemiddeld 10.000 euro meer op de bank staan. 

De bank vreest dat wij te weinig sparen. Meer vrij opneembaar geld zou volgens hen wel handig zijn voor onvoorziene uitgaven. 

Appeltje voor de dorst minder relevant

Dat we minder sparen ligt aan ons pensioenstelsel en sociale vangnet. Uit de analyse van de bank blijkt dat we het hoogste pensioeninkomen hebben van Europa. Bij de werkloosheidsuitkeringen horen we tot de top 3. Dat maakt een appeltje voor de dorst minder relevant, concludeert de bank.

© Rabobank

Hobby en levensovertuiging

"Het is een beetje een verdachte bron", reageert superspaarder Fokko Schepel met een knipoog. "Een spaarbank die zegt dat we meer moeten sparen... Maar in essentie hebben ze wel gelijk." 

Schepel, een nuchtere Groninger met een koffiezaak, is de man achter spaarblog Vrekkenpagina.nl. Ook is hij auteur van De Vrek, een boek met maar liefst 400 tips om te besparen. "Een uit de hand gelopen hobby", noemt hij het zelf. Maar ook een levensovertuiging.

Bespaarder des Vaderlands

Op zijn blog deelt de zelfbenoemd Bespaarder des Vaderlands tips. Weetjes die je overal wel kunt vinden, geeft hij toe. Eigenlijk gaat het Schepel om onze houding en gedrag. "Ik ben geboren in de armste straat van de stad, ik weet hoe het is om een zakje chips op verjaardagen voorbij te zien komen. Het is heel simpel: wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Toch gebeurt dat."

© Getty

Ook verbaast de ondernemer zich over onze financiële keuzes. Zijn koffiezaak zit naast de Primark. "Daar gaan mensen heen om goedkoop te winkelen. Vervolgens komen ze bij mij voor een latte macchiato en een punt appelgebak. Tja, als je dat niet doet, kun je duurzamere kleding kopen waar je langer plezier van hebt", zegt hij lachend. "Ik snij mezelf ermee in de vingers hoor, ik weet het."  

Overschot hebzucht 

Wat is er dan zo moeilijk aan sparen? Schepel: "Niets. Een overschot aan hebzucht is een grotere factor dan gebrek aan spaarzucht."

Lees ook: Slecht in sparen? Daar kun je niets aan doen

Schepel was niet altijd de beknibbelaar die hij nu is, vroeger was hij 'ook zo'n slons'. Als twintiger sloot hij een lening af om vijf weken op vakantie te gaan naar Amerika. "Dat was een mooie reis, veel plezier van gehad, maar toen ik terugkwam moest ik tijden op een houtje bijten. Vanaf dat moment ben ik omgedraaid. Toen besloot ik: ik wil nooit meer rood staan."

Lekker uiteten

Denk niet dat hij sindsdien een spartaans leven leidt, met onder iedere deurpost een tochtstrip en een kroegmijdende vriendenkring. Integendeel. "Elk jaar gaat onze energierekening omlaag. Dan gaan we lekker uiteten! Vanochtend keek ik nog naar wat onze zonnepanelen hebben opgebracht. Met dit weer is dat een genot om te zien." 

Een handjevol tips van Fokko Schepel, a.k.a. 'De Vrek'

1. Breng je geldstromen in kaart. Op Vrekkenpagina.nl heeft Schepel een excelbestand gezet dat je kunt downloaden en invullen. "Je kunt pas besparen als je je eigen geldstromen goed kun beheersen." 

2. Probeer het halveringsprincipe eens uit. In plaats van een heel tablet doe je een halfje in de afwasmachine. De vaat wordt net zo schoon, maar je doos vaatwassertabletten gaat twee keer zo lang mee. 

3. Je hoeft geen 130 te rijden op de snelweg. Met 110 kilometer per uur ben je er bijna net zo snel. "Van Groningen naar Apeldoorn scheelt me dat 6 minuten", aldus Schepel.

4. Drink water in plaats van frisdrank, en snijd je stukje vlees in tweeën. "Mijn vriendin is vegetariër, maar ik lust wel een hamburgertje. Die dingen worden per twee verpakt. De verleiding is groot om ze dan allebei maar op te bakken. Niet doen!" 

5. Zet bewust de kachel uit in april, en doe hem pas in de herfst weer aan. "Wij hebben besloten de kachel pas na de Zuidlaardermarkt weer aan te doen", vertelt Schepel. Daarmee volgt hij een oude traditie, weet hij. Op deze grote paardenmarkt verdienden de paardenhouders het geld om in de winter de kachel te kunnen opstoken. "Tot die tijd doen wij gewoon een trui aan. Je hoeft niet in je korte broek op de bank te zitten, half oktober." 

6. Belangrijkste tip: word niet zuur. "Je moet er niet chagrijnig van worden." Sommige tips gaan zelfs 'De Vrek' te ver. "Ik ga niet mijn eigen schoonmaakmiddel maken. Maar laatst zat ik op de camping met mijn vriendin en die kreeg een brandblaar. Toen kwam ze aan met zelfgemaakte calendula. Sommigen vinden dat wel leuk." 

Fokko Schepel© Eigen foto
Fokko Schepel
Lees meer over
RabobankSparenPensioenen