Geen rust

Druk, druk, druk: meer mensen hebben moeite om alles te combineren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockDruk, druk, druk: meer mensen hebben moeite om alles te combineren
RTL

Werken, daarna sporten, tussendoor voor je ouders zorgen, en ook nog naar vrienden gaan. Steeds meer mensen hebben moeite de dagelijkse activiteiten met elkaar te combineren, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Volgens het onderzoek heeft 62 procent van de mensen moeite al die activiteiten samen te doen. Dat is een toename ten opzichte van 2010, toen 54 procent daar moeite mee had. Psychotherapeut en stressdeskundige Carien Karsten kan zich er alles bij voorstellen. "De millennials hebben het idee dat ze overal bij moeten zijn en dertigplussers hebben bijvoorbeeld de zorg van hun ouders", zegt Karsten. "We komen niet meer tot rust."

Alle leeftijden

Maar de druk om alle activiteiten met elkaar te combineren, speelt bij bijna alle leeftijdsgroepen, meent ze. Op dit moment doet Karsten onderzoek naar burn-outklachten bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. "Ik ben verbaasd wat zij allemaal naast hun school doen. Ze hebben een baantje van drie dagen per week, sporten, gaan uit en zitten uren op sociale media. Dat zorgt voor gigantisch veel druk."

'Samenleving is druk' 

  • Het Sociaal Cultureel Planbureau deed onderzoek naar de stemming in Nederland.
  • Daaruit bleek onder meer dat Nederlanders positief blijven, maar wel minder dan aan het begin van het jaar.
  • In vergelijking met 2010 is er wel meer begrip voor drukke mensen.
  • Het aantal mensen dat vindt dat drukke mensen niet kunnen kiezen, daalde van 36 naar 28 procent.
  • Mensen herkennen dat de flexibele samenleving hoge eisen stelt en zien de maatschappij als behoorlijk druk.
  • Wel vinden ze dat het vooral ieders eigen verantwoordelijkheid is om goed om te gaan met de uitdagingen die onze tijd met zich meebrengt. 
  • Je moet zelf de juiste keuzes maken, rust nemen, je tijdig afsluiten van sociale media en je grenzen bewaken, vinden de meeste mensen.

Bron: SCP

Die verhoogde stressfactor is onder meer terug te zien in het het stijgende aantal burn-outs, zegt Karsten. Zo bleek dit jaar dat drie op de vier studenten emotioneel uitgeput en een op de drie een verhoogde kans op een burn-out heeft. En uit onderzoek van Nyenrode en vakblad Intermediair bleek dat 15 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen een burn-out heeft gehad.

Baanonzekerheid

De vandaag gepubliceerde cijfers van het SCP passen in dat beeld, meent arbeidspsycholoog Irene Houtman, verbonden aan TNO. Ze wijt het met name aan de onzekerheid in de arbeidsmarkt, doordat vaste contracten nog te vaak uitblijven. "Werkgevers stellen intussen hoge eisen, terwijl het thuis zwaarder wordt. Die combinatie is complex."

Werkstress voorkomen: het belang van sfeer en complimentjes
Lees ook

Werkstress voorkomen: het belang van sfeer en complimentjes

Door die veranderde arbeidsmarkt zijn de mogelijkheden afgenomen om je werk gunstig in te delen, vindt Houtman. "Je ziet het vooral bij jongeren die vaak tijdelijke contracten hebben. Ik ken voorbeelden van mensen die 32 uur per week werken, maar wel 40 uur per week beschikbaar moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat moeilijker dingen naast je werk kunt doen."

'Doe eens helemaal niks'

Dat systeem zal niet vandaag of morgen veranderen. Maar volgens stressdeskundige Karsten is het belangrijk om bewust momenten te creëren waarop je helemaal niks doet. "Probeer bijvoorbeeld: 25 minuten inspanning, 5 minuten rust. Of zet een kookwekker en doe een kwartier echt niks. Ademhalingsoefeningen helpen ook. Het is allemaal heel basaal, maar rust nemen gaat niet meer vanzelf."

Hoe voorkom je een burn-out?

Op tijd je rust nemen is de belangrijkste les.
Lees meer over
Burn-outStressWerkgelegenheidNederland